НОВИНИ

Русия обяви коридор за евакуация на цивилни от Северодонецк

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:40, 15.06.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия обяви зелен коридор за евакуация на цивилни от Северодонецк. Не е ясно обаче дали атаката срещу града ще бъде преустановена.

По данни на британското военно министерство, руските сили вече контролират града. Според Киев, за последните 24 часа са убити 250 руски военнослужещи.

Страх и скептицизъм в началото на обявения от Русия коридор за евакуация на цивилни от завода Азот в Северодонецк. Москва обяви, че от 8.00 часа местно време всички граждани на територията на предприятието, които се предполага, че са около 500 ще могат да го напуснат.

Ще бъдат извеждани на територията на проруския сепаратистки Лугански регион. Украинската власт обаче изрази съмнения, че 12-часовият прозорец за евакуация ще се осъществи безпроблемно. Не е ясно дали обстрелът на Северодонецк, който вече е обкръжен от руските сили, ще бъде прекратен.

За да обявят победа в Луганска област, руснаците трябва да преодолеят и украинската съпротива в Лисичанск. Украйна понася тежки загуби в Северодонецк и в района на Харков, заяви президентът Володимир Зеленски в среднощното си обръщение.

"Търпим болезнени загуби в района на Харков, където руската армия се опитва да подсили позициите си. Сраженията в тази посока продължават и трябва да се борим, за да има мир в Харков и областта. Продължаваме да притискаме окупаторите на юг. Основната цел е освобождаването на Херсон, и ще се движим към нея стъпка по стъпка", каза Зеленски.

Според него, удържането на Донбас е от ключово значение. Той за пореден път поиска от Запада модерни противоракетни оръжия и добави, че няма оправдание за забавянето на доставките на боеприпаси. Според украинското министерство на отбраната, Украйна е получила "около 10 процента от оръжията", които иска от западните си партньори, за да воюва с руската армия.

Междувременно Москва обяви нови санкции срещу Великобритания. 29 британски журналисти, сред тях представители на водещи медии, вече не могат да влизат в Русия. Санкциите обхващат и 20 представители на въоръжените сили и отбранителния комплекс на Великобритания.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха частично бедствено положение в община Созопол заради поройните валежи
Обявиха частично бедствено положение в община Созопол заради поройните валежи
Волейболните националки отстъпиха с 0:3 на САЩ
Волейболните националки отстъпиха с 0:3 на САЩ