НОВИНИ

Скандали при изслушването на Генчовска. Тя обяви, че е отхвърлила ревизия на позицията ни за РСМ

Николай Минков
от Николай Минков
10:26, 15.06.2022 (обновена)
6070
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Взаимни обвинения в национално предателство и безспирни скандали белязаха изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори.

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план.

"Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него." - каза Генчовска.

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика.

Петков: Всяко предложение за РСМ, което се отклонява от позицията ни, да минава през парламента

Изслушването предизвика спор между "Продължаваме промяната" от една страна и ГЕРБ и "Има такъв народ" от друга.

От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за разговори между представители на българското правителство и на ЕС.

По-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

Депутатите одобриха изслушването да е открито и да се излъчва пряко по БНТ1.

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

В отговор на решението изслушването на бъде публично депутатите от ДПС напуснаха залата. От "Има такъв народ" заявиха, че ще поискат оставката на председателя на парламента Никола Минчев заради това, че той не засекрети заседанието.

Споровете дали заседанието трябва да продължи като закрито продължиха и периодично прекъсваха изслушването на министъра на външните работи в оставка.

Тошко Йорданов, ИТН: "Бях в Министерски съвет на някаква среща, разказвам некласифицирана информация, защото се случи на мен - министър-предесдателят беше бесен, защото паметната бележка е изпартена до президента и 10 посланика, тя министърката знае колко посланици са точно...Изчете ми я на глас той за срещата с Вархей. Вътре има 8 неща, които, казва Вархей, че е казал министър- председателят. Вархей казва - министър-предеседателят казва това,това и това.. А какво казва: за договорки между министър-председателя и Вархей. Външният министър прави възражение, че това не е договорено и Петков казва: "От това става ясно, че съм национален предател. Искам оставката на този, който е писал записките и зам.-министъра."

Явор Божанков, БСП: "Аз съм гневен в този момент, защото това Народно събрание реши и това го решиха "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и част от ИТН реши да занимава българската държава не с доходите, не с бюджета, не с пенсиите, не със данъците, а с Македония. На някой в таза зала Македония е по-важна от България и това е позорно!".

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Чух нещо от страна на представител на БСП, което е недопустимо да се говори тук. Става въпрос за това, че Македония не била по-важна от България. Г-н председател, трябва да правите забележка, защото Македония е България, Мизия е България, Тракия е България, Добружда е България! И когато говорим за Македония, говорим за милиони българи.".

Станислав Балабанов, ИТН: "Националното предателство е вече факт в публичното пространство. Трябва да го докажем с документи на закрито заседание, защото г-н председател, всички депутати са български граждани, актуализацията ще се случи, ще има песии, но историята не трябва да я продава министър-председателят.".

Настимир Ананиев, ПП: "И Петров, и Балабанов, който се пусна по пързалката с министър на ИТН, зам.-министър на ИТН, за да спасят ИТН, който се разпада и който няма да влезе в следващ парламент, говорят пълни глупости.".

Александър Ненков, ГЕРБ: "Обръщам се към Вас не като председател на НС, а като истински българин, да направите така, че Генчовска да ни запознае с това, което е дошла да направи. Да видим има ли начело на държавата национален предател или не. Обръщам се към Вас като човек, когото уважавам.".

Мустафа Карадайъ, ДПС: "По реда на алинея 4 заседанието трябва да е закрито. Аз не знаех, защото не съм проверявал. Но когато министърката се позовава на документ, внесен в НС, че има гриф, това е безобразие от председателя на НС, с дребно хируване в тази ситуация нищо няма да можем да решаваме. Затова напуснах.".

Депутатите решиха да не прекъсват заседанието си до гласуването на първо четене на актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Вижте повече в репортажа на Николай Минков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министърът на образованието: Не се предвиждат промени за изпита след 7. клас за догодина
Зам.-министърът на образованието: Не се предвиждат промени за изпита след 7. клас за догодина
Мартин Стоев избра състава на волейболните национали до 20 години
Мартин Стоев избра състава на волейболните национали до 20 години