НОВИНИ

"Питай експерта": Сезонът на алергиите - как можем да го изкараме по-леко?

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 21.03.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е първият ден от пролетта - с нея обаче идват полени, цъфтежи и други, които дразнят много от нас. Макар те да са практически неизбежни, има ли начин да се предпазим максимално? В рубриката "Питай експерта" темата коментира алергологът д-р Диана Христова

Тя обясни, че от две-три седмици са активни нивата на дървесните полени. Те причиняват сърбеж, дразнене и дискомфорт в областта на очите и носа при възрастните, а при малките деца може да се появи и кашлица.

Валежите са "златното време" за хората с алергии, защото тичинковият прашец се намира много ниско във въздуха и обратно - при силни ветрове, концентрацията му е много по-голяма.

"Може да се очаква обостряне на алергии, но нещата много зависят от това каква е годината. Ако имаме по-дълъг период от време, в който е много студено, после всичко ще цъфне наведнъж. Подобно е при хората - ако ние не лекуваме алергиите си, ще очакваме всяка следваща година те да са по-тежки", каза д-р Христова.

Най-добрата профилактика е изчистването на полепналия тичинков прашец по лигавицата, а извън сезона е добре да се провежда дефинитивно лечение на съответната алергия, обясни още тя.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще арестуват ли Тръмп? Вашингтон и Ню Йорк се готвят за протести на поддръжниците му
Ще арестуват ли Тръмп? Вашингтон и Ню Йорк се готвят за протести на поддръжниците му
Не стихват протестите във Франция
Не стихват протестите във Франция