НОВИНИ

Си и Путин ще обсъдят плана на Пекин за решаването на конфликта в Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:03, 21.03.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори ден от посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Китай предлага да посредничи за мир между Москва и Киев.

Днес руският президент Владимир Путин и китайският му колега ще обсъдят плана на Пекин от 12 точки, който цели разрешаване на конфликта, включително чрез прекратяване на враждебните действия и мирни преговори.

Путин на срещата със Си Дзинпин: Готови сме за започване на преговорен процес

Западът е скептично настроен към тези усилия заради дипломатическата подкрепа от страна на Китай спрямо Русия. Въпреки това Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна.

"Надяваме се, че президентът Си ще окаже натиск върху президента Путин да прекрати бомбардировките срещу украински градове, болници и училища, да спре военните престъпления и жестокости и да изтегли войските си. Насърчаваме президента Си да повлияе на президента Путин за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост. Светът и съседите на Китай със сигурност ще следят внимателно", каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозии в Крим - унищожени са руски ракети
Експлозии в Крим - унищожени са руски ракети
Облачно време, на места с валежи
Облачно време, на места с валежи