НОВИНИ

ЕС отпуска 2 млрд. евро за боеприпаси за Украйна, България не е част от споразумението

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:45, 20.03.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България няма да участва в общите обществени поръчки на ЕС за предоставяне на боеприпаси за Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов, който участва в Брюксел в съвместно заседание на външните и военните министри от ЕС.

Държавите от ЕС се споразумяха да предоставят 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна в следващата година. Боеприпасите ще бъдат осигурени от наличните запаси и общи обществени поръчки. Решението е част от план на Европейския съюз за осигуряването на 2 милиарда евро за изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна. 17 държави от ЕС и Норвегия подписаха днес документ, които определя условията организирането на съвместни поръчки за бързо осигуряване на снаряди за Украйна.

Министър Стоянов поясни, че страната ни подкрепя идеята за общи поръчки, но няма да участва в тях. Министърът уточни, че някои от кампаниите от българския военно-промишлен комплекс произвеждат боеприпаси 155-и калибър, но българската армия не използва такива.

"Държа да кажа, че е изключително важно, че България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Днес на заседанието беше обсъдено съвместното придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде част, поради простата причина, че ние не използваме такъв калибър боеприпаси. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-милиметрови снаряди. България не е част, искам да повторя, от тази обществена поръчка", заяви Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Манчев и Хебър Пазарджик се разделиха
Владимир Манчев и Хебър Пазарджик се разделиха
Алберт Попов: Мечтая за победа през следващия сезон
Алберт Попов: Мечтая за победа през следващия сезон