НОВИНИ

Финансисти: Няма опасност за стабилността на банковата система у нас

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:48, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Бизнес
Слушай новината

Няма опасност за стабилността на банковата система у нас, след турбуленциите през, които преминава финансовата индустрия по света. Това обясниха специално за "По света и у нас" финансисти. Според тях централните банки на Еврозоната и Съединените щати са реагирали бързо и успешно са овладели ситуацията.

Банковата система у нас използва продукти, които я защитават от турбуленции, каквито се наблюдават през последните две седмици в чужбина, обясняват финансисти.

"Не виждаме никакви отражение на нашата банкова система. Много е важно да направим разграничението, че нашите банки са изцяло търговско ориентирани, докато банките, при които видяхме затруднения през последните 1-2 седмици, виждаме, че проблемите идват от техните инвестиционни подразделения", каза финансовият консултант Янко Ценов.

"Днес, като че ли има първата вълна на успокоение на пазарите. Българският финансов сектор е ембрионално простичък. Нейната простота всъщност е най-добрата защита. Няма сложни инструменти, кредити, депозити малко държавни облигации, малко корпоративни облигации. Това е, което ни пази от турбуленциите", каза финансистът Левон Хампарцумян.

Банките у нас са и по-консервативни в политиките си.

"Българската финансова система не е много голяма. Тя е с големината на един средноголям немски град. Не бива да очакваме кой знае каква сложност", каза още Хампарцумян.

Не се очаква промяна в лихвите на кредитите и депозитите.

"Директно няма да се отрази индиректното влияние върху лихвите. Ще бъде пренебрежимо малко в България в сравнение с другите фактори, които обуславят плановото повишаване на лихвите по кредити и по депозити", каза Хампарцумян.

"Други фактори ще се отразят на лихвите като това че ЕЦБ вече повиши лихвата на 3,5% основната си лихва, което пряко влияе на EURIBOR като индекс, но в България това все още не се отразява на левовите индекси, които оформят плаващите лихви на клиентите", каза Янко Ценов.

Финансистите напомнят, че няма рискове в банковата система у нас, които да притесняват клиентите им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български съдия ще ръководи първия сблъсък от финала за Купата на CEV
Български съдия ще ръководи първия сблъсък от финала за Купата на CEV
Борислав Бояджиев: Викторио Илиев трябва да служи като пример за съотборниците си
Борислав Бояджиев: Викторио Илиев трябва да служи като пример за съотборниците си