НОВИНИ

Оставиха в ареста ефрейтора, заловен да превозва мигранти

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:57, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Заловените да превозват мигранти ефрейтор Димитър Динчев и Георги Божиков остават в ареста. И двамата арестувани обаче днес не се явиха в съдебната зала. Третата задържана - бременната д-р Ирена Персенска, е освободена срещу гаранция заради състоянието си, но отрича да е участвала в превозване на мигранти.

Димитър Динчев и Георги Божиков подписали декларации, че не искат да присъстват на гледането на мярката им. Делото все пак се състоя и Военно-апелативният съд в София потвърди определената от Военния съд в Пловдив най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража" и на двамата - 40-годишният ефрейтор Димитър Динчев и неговият предполагаем съучастник 25-годишния Георги Божиков от село Труд. И двамата имат и предишни провинения - Георги има действаща условна присъда за шофиране след употреба на амфетамини, ефрейтор Димчев пък е бил обвинен за нанасяне на средна телесна повреда на негова бивша приятелка и баща ѝ.

На 14 март 2023 г. двамата мъже бяха обвинени за подпомагане на нелегални мигранти в страната. Третият обвиняем по досъдебното производство е д-р Ирена Персенса - жена на военнослужещия Димитър Динчев. Тя е пусната под "парична гаранция" в размер на 5000 лв. поради напреднала бременност. Пред БНТ тя отрече всички обвинения срещу нея и дори се закани да си търси правата, защото това били клевети, които оронвали престижа ѝ.

Пред БНТ говори бременната лекарка, обвинена за трафик на мигранти

Адвокатите на двамата обвиняеми поискаха по-леки мерки за неотклонение за клиентите си. Според адвоката на ефрейтор Динчев той е отличен военнослужещ, а правата му на защита били нарушени. Адвокатът на Георги Божиков поиска пускането му под домашен арест заради здравословното му състояние - страдал от астма. След като подписал декларация, че не иска да присъства на днешното дело, Божиков размислил.

"Моят клиент е подписал такава декларация, но след това е искал да я оттегли и да присъства. Той я е подписал предвид влошеното му здравословно състояние, но сега иска да дойде и заедно казахме на екипа там да го докарат", каза Иван Цветков, адвокат на Георги Божиков.

Бременната, задържана за трафик на мигранти, е лекарка. Другият арестуван е издирван от родителите си

Третият обвинен в трафик на мигранти по случая е бременната лекарка от Пловдив. Тя е обжалвала наложената ѝ парична гаранция в размер на 5000 лева, но Военно-апелативният съд е отхвърлил жалбата и в закрито заседание. Д-р Искра Персенска твърди, че не е участвала в трафик на мигранти, както и че никога не била разследвана за шофиране под въздействието на наркотични вещества, както твърдят от МВР.

"Не съм употребявала наркотици, никога не съм спирана, никога не са ме проверявали за наркотици, никога не съм ползвала наркотици. Просто безпочвено изказване на министър, непроверено. Аз съм готова в София, в лаборатория, която той каже, да бъда тествана за всякакъв вид наркотици. Ще потърся по-нататък правата си по някакъв начин за такива нелепи обвинения, уронване на престижа ми като лекар, на името, на фамилията ми като лекар. Неподходящо изказване, непроверено", каза д-р Искра Персенска.

Тримата обвинени в трафик на мигранти бяха задържани в района на парк "Кенана" край Хасково. Стана ясно, че колата се повредила и се наложило чуждите граждани да бъдат свалени край пътя. Установено бе автомобилът с мигрантите е управляван от бременната анестезиоложка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Менян ще бъде първи избор за вратата на Франция
Майк Менян ще бъде първи избор за вратата на Франция
Роналд Араухо с травма след "Ел Класико"
Роналд Араухо с травма след "Ел Класико"