НОВИНИ

Показаха как ще се броят бюлетините с видеозаснемане

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:43, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преброяването на гласовете в изборната вечер ще се забави поне с час и половина. Това прогнозират членове на секционни избирателни комисии след въвеждането на видеонаблюдението. Как ще се случи това видеозаснемане - тестваха днес ЦИК и Общественият съвет към нея. Според членове на съвета чрез видеонаблюдението няма да може да се види какво е отбелязано на бюлетината, макар това да е записано в методическите указания на изборната администрация. За това видеонаблюдение държавата купи 12 000 устройства.

След края на изборния ден членовете на секционните комисии ще трябва за първи път по време на избори у нас да снимат в реално време преброяването на бюлетините и попълването на протокола. Всяка секция ще разполага с по едно устройство за видеозаснемане - процесът започва със сканиране на QR код, според методическите указания на ЦИК. Целта - да се вижда отбелязаният вот. След симулацията на видеонаблюдението обаче от Обществения съвет са скептични, че отбелязаният избор ще се види на камера.

"Тези устройства, а може би и които и да са други устройства, не са предвидени за показване на бюлетините на тях, а най-вече да може да се осъществи контрол на самите комисии как те отчитат бюлетините и попълват протокола", каза Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Очакванията на някои от нас да видят на екрана си, както си лежат на кушетката, на всяка бюлетинка какво е отбелязано, не е реално", каза Велко Милоев, член на Обществения съвет към ЦИК.

Опасенията на участниците в процеса е, че заснемането ще направи изборната вечер изборна нощ.

"Ако в една секция има 900 избиратели, при 40% избирателна активност, това означава 400 бюлетини. Ако трябва по 5 секунди всяка бюлетина да се показва на камерата, това по груби сметки прави само по 30-40 минути трябва да се обърне внимание на видеозаснемането", каза Калоян Сухорков, председател на РИК-Пловдив.

"Изброихме 30 бюлетини за по 3-4 секунди за половин час, без да стигнем до преференциите. А 300, а 400, а 500? Няма да им стигне нощта", каза Велко Милоев, член на Обществения съвет към ЦИК.

Членовете на секционните комисии все още не са минали обучения. Вече от 20 години Ганка Динева от Бургас участва в изборния процес и сега ще е председател на една от големите комисии в Бургас, в която право на глас имат над 600 души.

"Първо председателят трябва да нагласи камерата, телефона или каквото има за наблюдение и след това да се извадят всички бюлетини от кутията, да се наредят една върху друга хартиените бюлетини, след което да се показват срещу камерата и да се преброят. След това се започват другите бюлетини и всичко това ще отнеме около два-три часа най-малко", каза Ганка Динева, председател на СИК в Бургас.

Според предварителните оценки обаче в една от десет секции няма да може да се осъществи видеозаснемане на живо. Смартфоните вече са доставени и са с инсталиран софтуер, а утре ще бъдат представени официално.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансисти: Няма опасност за стабилността на банковата система у нас
Финансисти: Няма опасност за стабилността на банковата система у нас
Тервел Пулев се завръща на ринга с два мача през април
Тервел Пулев се завръща на ринга с два мача през април