НОВИНИ

Федералният резерв се присъедини към 6-те централни банки в опит да стабилизират банковата система

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:10, 20.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Федералният резерв се присъедини към централните банки на Канада, Англия, Япония, Европейския съюз и Швейцария в координирани усилия за увеличаване на пазарната ликвидност. Шестте централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари през глобалната финансова система, за да я стабилизират. Акциите на американските банки тръгнаха нагоре, а европейските кредитни институции се възстановиха от рязката ранна разпродажба след поглъщането на затруднената швейцарска банка Credit Suisse от Обединената банка на Швейцария - UBS.

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари

Реакцията на световните финансови власти беше "силна и бърза", заяви след сделката за Credit Suisse еврокомисарят за икономика Паоло Джентилони. Швейцария се събуди с накърнена гордост в дългогодишната си традиция на банкова експертиза.

"Решаващ фактор в банковото дело е доверието. Доверието на депозитарите, на инвеститорите, доверието в стабилността на банката, в стабилността на цялата банкова система. Финансовото затруднение на Credit Suisse доведе до загуба на това доверие. Това е удар за цялата банкова система, удар и за други банки", каза банковият експерт Томас Хартман-Венделс.

Помощта, която Швейцария ще окаже на купувача на Credit Suisse, ще бъде в размер на 260 милиарда швейцарски франка, се посочва в документи по сделката, цитирани от Ройтерс. 209 милиарда идват от швейцарската национална банка и правителството.

"Мерките, предприети от швейцарското правителство, от Швейцарската централна банка, решенията на Федералния резерв и Европейската централна банка изпратиха ясен сигнал, че те искат да стабилизират банковата система на всяка цена. Това ще има положителен ефект за доверието в банковата система. Но в този сектор никога не е сигурно дали всичко това ще проработи, защото доверието се губи много лесно", обясни Томас Хартман - Венделс.

Асоциацията на служителите на швейцарските банки заяви, че е "дълбоко шокирана" от новината за поглъщането на Credit Suisse и призова новият собственик да прибягва до минимални съкращения на персонал.

Двете най-големи политически партии в Швейцария остро критикуваха сделката. Те посочиха, че мащабната държавна финансова подкрепа за сливането създава огромен риск за страната.

"Основният проблем е, че все още има толкова големи банки, че колапсът им не е реална опция и затова правителството е принудено да се намеси и да спаси такава банка. Проблемът се прояви по време на финансовата криза от 2007 г. и днес имаме същия проблем. През последните 10-15 години не беше направен опит за неговото решаване", каза Томас Хартман - Венделс.

След сливането новата UBS ще контролира трилион и половина швейцарски франка, което е твърде много за Швейцария, посочи лидерът на Социалдемократите в парламента Роджър Нордман.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френки Де Йонг пропуска старта на квалификациите за Евро 2024
Френки Де Йонг пропуска старта на квалификациите за Евро 2024
Отново инцидент с мигранти при опит да избегнат полицейска проверка (ОБЗОР)
Отново инцидент с мигранти при опит да избегнат полицейска проверка (ОБЗОР)