НОВИНИ

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:37, 20.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари през глобалната финансова система, за да я стабилизират.

Причина за решението са фалитите на няколко американски банки. В инициативата участват банките на Англия, Япония, Канада, Швейцария, Централната Европейска банка и Федералният резерв, като целта ѝ е да гарантира ликвидността на финансовите операции.

В общото изявление на банките се казва още, че задачата е да се облекчи натискът върху финансовите пазари и да се ограничи въздействието върху възможностите за кредитиране на домакинствата и бизнеса.

Вместо да теглят заеми от свободния пазар банките ще се обръщат директно към националните банки.

Мярката ще бъде в сила поне до края на април.

UBS трябва да сведе до минимум съкращаването на работни места в Credit Suisse. Швейцарската банкова асоциация е в контакт с мениджмънта и на двете банки.

Това стана ясно часове след като най-голямата банка в Швейцария UBS обяви, че придобива изпадналата в затруднение Credit Suisse.

Това се наложи след като в края на миналата седмица стана ясно, че ликвидността на Credit Suisse спада, а измерването на риска на пазара показа, че е невъзможно да се възстанови необходимото доверие.

След финансовата криза през 2008 година бяха въведени нови, значително по-строги правила за банките.

Случилото се с Credit Suisse, която по документи е отговаряла на всички стандарти, повдига множество въпроси, коментират експерти.

"Виждаме нещо необичайно и нещо, което предизвиква сериозна загриженост у швейцарските власти - възможното въздействие и вероятността от неконтролируем срив на институция и влиянието, което това може да окаже върху цялата финансова система. Сега усилията на швейцарското правителство са да гарантира, че няма да последват тежки финансови трудности. Изглежда такива вече има и сега властта се концентрира в това да спре "заразата" и както изглежда не става дума само за швейцарците, но и за регулаторните органи и централните банки по света", заяви Пиер-Хюс Вердие, университет на Вирджиния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптер засне играта на няколко делфина в Калифорния
Хеликоптер засне играта на няколко делфина в Калифорния
Външните и военните министри на ЕС на среща в Брюксел с акцент подкрепата за Украйна
Външните и военните министри на ЕС на среща в Брюксел с акцент подкрепата за Украйна