НОВИНИ

Реакциите на бизнес, синдикати и икономисти за увеличението на минималната заплата

Николай Минков
от Николай Минков
18:18, 20.03.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ръстът от 20% на минималната работна заплата ще направи българската икономика неконкурентоспособна, предупредиха работодателските организации. Анализатори прогнозират повишение на безработицата. КНСБ подкрепи предложените увеличения с мотива, че така ще се подобри пазарът на труда и ще се намали безработицата. Реакциите на бизнес, синдикати и икономисти обобщава Николай Минков.

Бизнесът не приема анонсираното повишение на минималната работна заплата, защото не отговаря на производителността на труда.

"България към момента е държавата в ЕС с най-високо нарастващ темп на заплатите, така че увеличение на МРЗ с 20%, при повишение на производителността на труда с 2, противоречи на всички макроикономически разбирания и учебници. Увеличението на МРЗ в пъти над производителността на труда води до загуба на конкурентоспособност", смята доц. д-р Щерьо Ножаров - председател на БСК.

Минималната заплата да стане 940 лв. от догодина, предвижда финансовият министър

Икономисти предупредиха, че вдигането на минималната заплата, без съгласието на бизнеса, е грешка.

"Но най-важното е, че този, който решава каква да бъде МРЗ, не е този който дава парите, с изключение на онези, които са заети на МРЗ в бюджета. Има някъде около 1 млн. души, които работят за себе си и те не са по договор, с когото и да е било и не могат да бъдат проверени и техните доходи да се вдигнат", каза Красен Станчев - икономист.

Според КНСБ държавата има нужните средства за увеличение на минималната работна заплата, което ще доведе и до подобряване пазара на труда.

"Минималната заплата от 940 лв. от 1 януари 2024 г. е най-малкото, което българският работник заслужава и може би пореден реверанс към българския бизнес, който също отчита 47 млрд. лева облагаема печалба за 2022 година, което е с 20 млрд. повече спрямо 2020 например, 2 години по-рано", обясни Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

От КНСБ напомнят, че минималната заплата не е вид социално плащане, натоварващо допълнително фиска.

"Минималната работна заплата е доход от труд и това много българи го забравят. За да получите минимална заплата, това не е някакво подаяние на работодателя. Вие сте си ги изработили тази пари и даже отгоре и ви ги дават след данъци и осигуровки в нетен размер в момента от около 600 лв.", каза Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

Предлагат 940 лв. минимална заплата - какви ще са последствията

Според бившия социален министър Христина Христов има риск за работните места, ако се изпълнят прогнозите за ръст на минималната заплата.

"Работодателят, когато този работник е ниско квалифициран, а трябва да му дава още пари, които не може да заработи, той го освобождава. т.е. безработица може да се случи", заяви Христина Христова - бивш социален министър.

От КНСБ не се съгласиха.

"Ако искаме безработицата да бъде рекордно ниска, каквато е в момента и заетостта да нараства, ние трябва да вдигаме МРЗ и да намаляваме тази увеличаваща се разлика от средната", каза още Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

Нарастването на минималната заплата с 50% от средната за страната всяка година беше прието в последните дни на предишното Народно събрание с мотива, че България трябва да изпълни европейска директива.

Бизнесът сезира ЕК заради размера на минималната работна заплата

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Черна гора повика двама нови за гостуването на България
Селекционерът на Черна гора повика двама нови за гостуването на България
Административният съд потвърди уволнението на полицайката Симона Радева от случая "Семерджиев"
Административният съд потвърди уволнението на полицайката Симона Радева от случая "Семерджиев"