НОВИНИ

След случая с агресивния психичноболен в Яхиново - как институциите се справят с проблема?

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 20.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Слушай новината

Принудително лечение в психиатрична болница поиска прокуратурата за Георги Гущеров от дупнишкото село Яхиново. Това обаче е типичен случай, с който се сблъскват много хора. Заради психологическото си състояние той поставя под риск непрекъснато своите съседи. Последно - Гущеров изпочупи с кирка колите на съседите си. А за последната година срещу него има образувани четири досъдебни производства - за закана за убийство и за умишлени палежи.

Психичноболен мъж изпочупи с кирка три автомобила на свой съсед

Оказва се, че подобни казуси не са малко. От началото на годината са образувани 5 дела по Закона за здравето с искане за принудително лечение в психиатрия, 4 в Кюстендил.

За миналата година в Кюстендилска област са разгледани над 70 дела с искане за задължително лечение в психиатрия. 34 – в Дупница, 27 в Кюстендил.

Междусъседската вражда в село Яхиново продължава повече от пет години, през които семейството на Марио Терезов живее в постоянен страх. Съседът им, 66-годишният Георги Гущеров, няколко пъти ги заплашвал с убийство, палил е колите им. Преди дни отново ги изпотроши, този път с копач.

"Удрял ме е 3-4 пъти с колата, пита за моето дете, иска да убие моето дете, търси го в училището. След три месеца запали колата на жена ми. Той казва причуват ми се гласове, шизофреник съм и почвам да си убивам, да трошим", казва Марио Терезов.

Само за последната година срещу Гущеров са образувани четири досъдебни производства - две за закана за убийство и две за умишлени палежи.

"Влизал е 60-70 пъти буквално в къщата ми горе, в моята спалня. Казва: "Излизай, ще те убия", ножове има пистолети, законна пушка", казва Марио Терезов.

Георги Гущеров няколко пъти е лекуван в психиатрия, разказаха негови роднини. Преди години отключил психично заболяване, но пиел лекарства. Агресивен бил само към съседите си. След последния инцидент мъжът е настанен в психиатрията в Дупница. Направената медицинска експертиза сочи, че в момента той е „агресивен и опасен за себе си и за околните".

А все по-често при проблеми с агресивни съседи, хората избират освен към полицията, да се обърнат и към медиите. Психолози обясняват това със страха, който изпитват и желанието да намерят по-бърз изход от ситуацията, в която са изпаднали.

"Наистина процедурата е тромава, когато се обърнем към институциите. Трябва много усилия, нерви и търпение, за да се задвижи целия механизъм, затова често хората избират по-бърз и емоционален начин т.е. да алармират и информират Вас медиите", казва психологът д-р Елис Мустакова.

Във всички случаи, казват психолозите, хората търсят медиите, защото се надяват общественият натиск да окаже влияние и институциите по-бързо да си свършат работата.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландците отново са най-щастливите хора в света, българите сме на 77-о място
Финландците отново са най-щастливите хора в света, българите сме на 77-о място
Десислава Величкова застава начело на волейболните национали до 17 години
Десислава Величкова застава начело на волейболните национали до 17 години