НОВИНИ

Пламена Миткова се цели в силен резултат на европейското първенство по лека атлетика в Рим

Тя бе избрана за "Атлетка на България" за 2023 година

божидар саръбоюков пламена миткова бяха избрани атлет атлетка българия 2023 година
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:12, 11.01.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Избраната за "Атлетка на България" за 2023 година Пламена Миткова каза, че основните ѝ цели през предстоящата година са свързани с постигането на добри резултати на европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени в Рим, което да ѝ осигури и квота за Олимпийските игри в Париж.

Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 7 до 12 юни във Вечния град, а бившата световна шампионка при девойките е щастлива, че започва новия сезон в скока на дължина без физическите проблеми, които я мъчеха през голяма част от миналата година.

"Изминалата 2023 г. беше една тежка година за мен поради контузията ми, която се случи малко преди европейското и поради моето завършване на гимназия. Въпреки това годината мина много добре и се радвам, че контузията ми напълно отшумя. Надявам се през 2024 г. да бъда здрава и да имам повече късмет, за да дойдат успехите. След контузията ми не мислех за отказване от участие на европейското първенство. В началото не можех да ходя, но физиотерапията и олекотените тренировки ми помогнаха да се съхраня за състезанието. На самото европейско първенство не се притеснявах, че няма да мога да дам всичко от себе си", каза 19-годишната Миткова.

Тя се стреми да постигне силни резултати през зимния сезон, които да ѝ дадат инерция за летните състезания.

"В момента съм здрава. Предните месеци тренирах много здраво. Подготовката ми за 2024 година стартира още тогава. Предстоят състезания, на които се надявам да покажа, че съм във форма и още отсега да покривам нормативи за лятото. В събота ще участвам на турнира "Академик", но там ще се пусна само в бягането на 60 метра. С дългия скок ще започна на 21 януари на турнир в Люксембург. За зимния сезон нямам цели, но за летния имам за европейското и за Олимпиадата. Надявам се все пак зимата да направя по-добри резултати, които да ми отворят възможност да участвам на световното първенство в зала. Моята цел като резултат е покриване на норматива за европейското първенство в Рим. Това е главната ми цел. Смятам, че ако там се справя добре, Олимпиадата сама ще дойде", добави младата атлетка, която през миналата година дебютира при жените.

Лекоатлетката вярва, че е способна да се съревновава с най-добрите при жените.

"При жените конкуренцията е много голяма. Понякога всичко зависи от 1-2 сантиметра. Но е по-готино, има повече адреналин, повече състезателен дух и се надявам да се реализирам при жените и да се боря рамо до рамо с най-добрите състезателки в моята дисциплина. И да ги побеждавам. Сили определено имам за такива класирания, самочувствие също смятам, че не ми липсва. В последните две години съм доказала, че имам качествата, имам и желанието да тренирам и да се състезавам. Ако всичко върви както трябва и най-вече съм здрава, смятам, че мога да постигна всичките си цели", завърши Пламена Миткова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 20-годишно момиче от гр. Костандово
Издирват 20-годишно момиче от гр. Костандово
Двама българи ще участват днес на турнира по борба в Загреб
Двама българи ще участват днес на турнира по борба в Загреб