НОВИНИ

Площадка за въздушна линейка може да бъде изградена и в Ямбол, заяви здравният министър

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:25, 02.02.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

При желание на ръководния екип на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Свети Пантелеймон“, след приключване на строително-ремонтните дейности и наличие на подходящ терен, болницата би могла да изгради болнично вертолетно летище – хеликоптерна площадка, което, след регистрация по съответния нормативно-определен ред, ще може да поеме и обслужва пациенти, транспонирани по въздух.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на „БСП за България“ Кристиан Вигенин.

Към настоящия момент текат строителни дейности за изграждане на новата сграда в болничен комплекс за град Ямбол, поради което в момент е нецелесъобразно създаване на хеликоптерна площадка на територията на старата болница, която след време ще бъде релокирана. По същата причина е нецелесъобразно и изграждане на площадка на територията на новата болница, обясни министърът.

Той посочи, че оперативна база на летище „Бършен“ на територията на община Сливен е на разстояние 28 км от Ямбол. По думите му това позволява транспортирането на пациенти до „Свети Пантелеймон“ в рамките на т.нар. "златен час".

Изборът на конкретни лечебни заведения, определени за финансиране за разполагане на хеликоптерни площадки за спешна медицинска помощ по въздух, е направен след задълбочен анализ на медицински специалисти, структура, наличие на спешно отделение, географско разположение, финансово състояние на дружествата и възможността за поемане на непредвидено възникнали разходи по обслужване на площадките, обясни също Хинков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив ще приеме домакинствата си от втория полусезон в зала "Колодрума"
Марица Пловдив ще приеме домакинствата си от втория полусезон в зала "Колодрума"
Задържаха 88 000 таблетки с прекурсор за метамфетамин
Задържаха 88 000 таблетки с прекурсор за метамфетамин