НОВИНИ

Плувецът Петър Мицин получи приза "Спортен Икар" за 2023 година

плувецът петър мицин получи приза спортен икар 2023 година
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 14.12.2023
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Плувецът Петър Мицин получи приза "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година.

18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

"Радостен съм от това, че съм избран да бъда носител на наградата "Спортен Икар", това е един резултат, който говори много. През изминалата година постигнах високи постижения. Благодарен съм на моя треньор, на БФ плувни спортове и на Министерството на младежта и спорта", заяви Петър Мицин пред БНТ веднага, след като получи приза си.

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

"Преди една година изобщо не съм си помислял, че мога да бъда носител на наградата "Спортен Икар", но изглежда резултатите, които показах през тази година са отлични, покрих два норматива А и един Б, които ми дават право на участие на олимпиадата в Париж догодина. За там ще се трудя още повече. Ще гледам да направя още един норматив на 200 метра бътерфлай, ще го плувам февруари месец в Катар на Световното първенство, след което ще насоча изцяло подготовката за олимпийските игри в Париж и там се надявам да се представя на отлично ниво и може би да запиша някой финал на дисциплините, които плувам", добави Мицин.

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории. Церемонията уважи председателят на БОК Стефка Костадинова, много световни и олимпийски шампиони и медалисти, както и легенди на българския спорт.

Отбор на годината стана националният тим на България по шахмат за жени, който спечели европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Носителят на "Спортен Икар" на 2022 година Александър Везенков бе удостоен с приза за впечатляващо представяне, след като през лятото беше избран за Най-полезен играч (МВП) на сезона в Евролигата по баскетбол, а след това премина в отбора на Сакраменто от НБА. Заради ангажиментите си с клубния си тим той нямаше как да присъства на церемонията. От негово име наградата му получи президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

За "Достойно представяне" беше отличен националът по ски алпийски дисциплини Алберт Попов, а за "Шампионско дълголетие" олимпийската вицешампионка по спортна стрелба от Токио 2020 Антоанета Костадинова.

Всички носители на "Спортен Икар" за 2023 година в отделните категории:

Млад и талантлив спортист: Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

Специални награди на УС на Фондация "Български спорт:": Ивет Горанова (карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба), Карлос Насар (вдигане на тежести) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в световния спорт: Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно представяне: Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

Впечатляващо представяне: Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дълголетие: Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината: Национален отбор по шахмат за жени

Спортен Икар: Петър Мицин (плуване)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
Оранжев и жълт код за цялата страна е обявен за утре
Оранжев и жълт код за цялата страна е обявен за утре