НОВИНИ

По документи: 100% от жителите на петричкото село Дрангово гласували, проверка показа, че това не е така

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:32, 08.04.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Село в района на Благоевград се оказа със 100% избирателна активност. Или поне по документи. От всички, които имат право на глас, записани в протокола, от първия до последния са отишли да гласуват. Проверка обаче показва, че това не е така, а селото е пример за изборни нарушения. Изчезнали са и подадени гласове.

Петричкото Дрангово е едно от трите села с това име в България, но единственото с толкова впечатляваща избирателна активност, и то в цялата страна. Според протокола от секционната избирателна комисия общо гласували са всички, имащи право на глас - 207 души, плюс шестима, вписани под черта. Кметът обаче се изненадва от този брой. И твърди, че гласоподавателите в селото, които той лично познава, са много повече - 453.

Но в този протокол, който са съставили от СИК, виждаме, г-н Балтаджиев, виждаме друга цифра?

- Да, общо 213. В протокола пише, че са гласували 213 гласоподаватели. Явно е сбъркан, по мои виждания, като гледам на протокола - не са написали точния брой избиратели, заяви Ангел Балтаджиев, кмет на село Дрангово.

Според кмета имало още проблеми в отчитането на гласовете.

Ангел Балтаджиев: Така съм чул от колеги, че някъде са дописвани, на хората не им излизат и преференциите. Те са сигурни, че има за тях гласове.

От сравнението на протокола в това село и данните от машината става ясно, че гласовете, дадени за две партии с машина, са заличени. 11 гласа за ПП-ДБ и 4 за ДПС.

Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК: Това, което ние виждаме, е че 15 гласа машинни са отишли в точка "Не подкрепям никого".

В секцията видеонаблюдение на броенето на живо не е имало. А записът все още не е качен. Председателят на секционната избирателна комисия смята, че грешката не е тяхна, а на РИК-Благоевград, защото в Дрангово са ги отчели правилно.

Tраян Терзиев, председател на СИК Дрангово: В черновата беше записано гласовете за нашата партия, след което не бяха попълнени в беловата гласовете и оттам вече идва едно разминаване, което при редакция на самия протокол в Благоевград, записаха тези 14 гласа като невалидни. Тези гласове си бяха валидни? Да, и бяха на машинното гласуване, бяха преброени, отчетени, видени. В редакцията горе в Благоевград ги приравниха. Аз ги показах в черновата, че са написани, но не ги написаха в беловата.

От РИК-Благоевград коментираха, че при повторното въвеждане на данните грешките са отстранени. От ЦИК обясниха, че те не смятат гласове, а само оправят грешките в протоколите. А резултатите от вота в Дрангово са, че ГЕРБ-СДС печели със 118 гласа.

Автори: Антония Сукалинска, Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три дървета паднаха и прекъснаха Мастърс турнира по голф
Три дървета паднаха и прекъснаха Мастърс турнира по голф
Петър Мицин даде заявка за успех на 100 м бътерфлай на държавното отборно първенство по плуване
Петър Мицин даде заявка за успех на 100 м бътерфлай на държавното отборно първенство по плуване