НОВИНИ

По-леко пострадалите в катастрофата на АМ "Тракия" ще бъдат транспортирани до границата със Сърбия

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 15.08.2022
Чете се за: 05:47 мин.
Общество
Слушай новината

След тежката катастрофа на сръбски автобус с деца, на магистрала "Тракия", първите две линейки с по-тежко пострадалите деца пристигат в София. Шофьорът на автобуса е задържан за 24 часа. Водещата версия за инцидента е шофьорска грешка. Автобусът се преобърна на магистралата снощи около 20.00 часа. В болницата в Стара Загора остават двама възрастни и 12 деца, но лекарите нямат притеснения за тях, съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше на място заедно със сръбския си колега.

Двете деца, пострадали най-сериозно в катастрофата на АМ "Тракия", бяха транспортирани тази сутрин с линейки от болницата в Стара Загора до детската неврохирургия на "Пирогов" в София. Едното, което беше в по-тежко състояние вчера, е стабилизирано и в съзнание. Другото дете е с травматичен шок и наранявания на ръката. Неврохирурзи ще правят всичко възможно да помогнат за възстановяването му, защото състоянието на детето тази сутрин се е усложнило.

Двама възрастни и 12 деца остават под медицински грижи. От 49 души, пътували в автобуса, 44-ма са минали през болницата в Стара Загора. Лекари бяха единодушни, че бързата реакция на хората спрели на магистралата да окажат първа помощ на пострадалите са дали шанс живота на всички да бъде спасен. По-леко пострадалите деца ще бъдат транспортирани днес до границата, където да ги поемат медицински екипи от Сърбия.

Малко след 9.00 часа тази сутрин двете най-сериозно пострадали деца поеха с линейки към специализираните клиники на "Пирогов".

Братът на Илия, е пристигнал от Белград още вчера, но все още не беше успял да го види.

"Не съм успял да говоря с него, в интензивно е и не може да се говори", каза Марко, брат на пострадало дете.

Роднини на по-леко пострадалите деца прекараха нощта заедно с тях в хотел. Любиша Николич е дядо на две от момичетата, пътували с автобуса.

"Нашите внучки са добре, сега ще ги караме за Сърбия с кола. Иначе разбрах, че пострадалите са седем души, някои по-тежко, ние докарахме родителите на едно от децата да го видят и сега ги връщаме пак в хотела, а после с нашите деца заминаваме за Сърбия да ги откараме. Добре са, малко са издраскани по-лекичко, в шок са децата", разказа Любиша Николич.

Пътуващите в автобуса разказаха, че не са се движили с превишена скорост, а инцидентът е станал заради разсейване на шофьора.

Снимки: БГНЕС

"Един човек искаше да седне до шофьора и искаше той да му покаже как се спуска седалката, наклонихме се надясно и автобусът отиде. Шофьорът беше добре отпочинал, наспал се, имаше стая цял ден и това е всичко. Бяхме в Слънчев бряг, от там тръгнахме за Сърбия, спряхме на бензиностанция, десет километра до тука и това беше", разказа ръководител на групата.

Страх и голям стрес преживяват все още всички, пътували в автобуса. С тях цяла нощ са работили психолози. За да координират дейностите в старозагорската болница пристигнаха служебният здравен министър Асен Меджидиев и сръбският му колега Златибор Лончар.

"Едното дете, което беше в по-тежко състояние и вчера, и за което имахме големи притеснения е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно, в пълно съзнание, ще се наложат вече оперативни интервенции. Другото детенце, което беше с травматичен шок и с травма на горен крайник е в малко по-различно състояние, малко по-тежко състояние с фибрилитет, затова след уговорка с неврохирурзите от София, се привежда също така към детска неврохирургия на "Пирогов". Останалите деца са добре, възрастните също са в добро състояние", обясни служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Здравният министър: По първоначална информация 8 деца и 4-ма възрастни са настанени в болница

"Най-важното е, че всички граждани на Сърбия - родители и деца, са живи. Разговаряли сме с всички настанени в болница. Благодаря на българските власти за това, което направиха за нашите граждани и деца, че са се погрижили за тези, които са в болница и за настанените в хотела", заяви Златибор Лончар, министър на здравеопазването на Сърбия.

След като дадат показания, децата, които са добре, ще поемат към Сърбия с организиран специализиран транспорт, заяви още сръбския здравен министър.

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две от по-тежко пострадалите деца в катастрофата на "Тракия" ще бъдат лекувани в "Пирогов"
Две от по-тежко пострадалите деца в катастрофата на "Тракия" ще бъдат лекувани в "Пирогов"
Бойко Борисов: Василев и Петков с посредниците си от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони
Бойко Борисов: Василев и Петков с посредниците си от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони