НОВИНИ

По следите на картината на Полък: Пред БНТ говори майката на художника, който я е съхранявал

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:36, 24.03.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Разследващите все още нямат категорични доказателства, че откритата от ГДБОП у нас картина наистина е нарисувана от Джаксън Полък. Румънците от своя страна отричат шедьовърът някога да е бил част от колекцията на Чаушеску.

Все пак единственото сигурно за момента е, че картината беше намерена в България при акция на ГДБОП, в ръцете на българин. Как се е озовала там и какви са били плановете за нея - потърсихме майката на българския художник, у когото е била намерена.

Марина разбира от екипа ни, че картина, която би могла да бъде продадена за милиони, е била намерена при сина ѝ.

БНТ: Казват, че последно е била при него.

Марина Бонева: Не. Аз съм му виждала картините. Той щеше да урежда художествена галерия, защото купува картини. И рисува и продава също така. Но такава картина аз не съм виждала. Откъде пък ще е при него, картина от 1949 година.

И двамата ѝ синове не ѝ споделяли много за плановете си.

"Майките са последните, които научават. Каквото научаваш е от хората. И двамата са такива малко по-затворени, като ги питаш нещо - "какво те интересува". Аз не ги и питам, защото знам, че няма да ми се каже истината", обясни Бонева.

Разследването на българската част от историята продължава, а румънците също търсят отговор на въпроса дали картината някога е била в ръцете на Чаушеску.

"Малко вероятно е картина на Полък да не е инвентаризирана, да не е каталогизирана, тоест да не съществува никъде. Би било абсолютна изненада да се намери след 50 години или повече произведение с такава стойност. Има възпоменателна колекция в Националния исторически музей на Румъния, в памет на Николае Чаушеску. Нито една картина в тази колекция няма нищо на гърба", обясни Лучиан Ромашкану, министър на културата на Румъния.

И според румънския изкуствовед и експерт Адриан Буга, който от години изследва колекциите на Чаушеску, около този случай има твърде много въпросителни.

"Понякога такива измислени истории продават картините на черния пазар. Картината на Джаксън Полък, съчетано с това, че е била в ръцете на Чаушеско създават една много хубава история, но ние като експерти трябва първо да докажем дали наистина е рисувана от Джаксън Полък и дали произходът и е наистина такъв, какъвто се опитват да го представят".

Според румънците докато нищо не е доказано, всичко, което свързва тази картина с името на Чаушеску е спекулация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Наумов: Липсваше ни Антон Недялков, няма място за оправдания
Даниел Наумов: Липсваше ни Антон Недялков, няма място за оправдания
Шефът на TikTok призна за рискове за сигурността на потребителите
Шефът на TikTok призна за рискове за сигурността на потребителите