НОВИНИ

Сравняваме цените на храните в нов информационен сайт (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 24.03.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Нов информационен сайт от днес следи цените на основните храни у нас. Foodprice.bg бе представен от министрите на икономиката и земеделието. Те обявиха работна междуведомствена група, която разработва два закона - за таван на цените и за търговията с храни, насочени към борбата с нелоялните търговски практики.

Платформата дава възможност за сравнителен анализ на цените на основни хранителни продукти, по области, в големи вериги и по-малки търговски обекти, като ще се обновява всяка седмица.

Новият информационен сайт следи цените на 30 основни хранителни продукта от производителя, през търговците до крайния потребител, също така се следят цените и на 11 европейски продукта в 7 държави от общността.

Информация за цените у нас ще постъпва от Комисията по стоковите борси, от НАП - за стоките от ЕС, а от митниците - за вноса от трети страни. Чрез платформата може да се проследи движението в цената на определен продукт от две седмици до 1 година, по области и дори на суровините, от които е изготвен.

"Във времето, с натрупване на данните, ще може да показва и много ясно тенденциите в движението на цените на храните - било то на дребно, на едро, тенденции в цената на суровината. Тази информация ще е един много полезен инструмент за всяко правителство, за да се следи за изкривявания на пазара", коментира служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Предвижда се търговските веригите с оборот над 30 млн. доброволно да качват информация за най-евтините си продукти, но без промоциите.

"Обмисляме тези продукти, които фактически търговците ще качват, цените да са обозначени с някакъв стикер на щандовете на магазините, така че хората да могат да се ориентират по-добре за това, което са видели в сайта".

Хората имат смесени очаквания от новия сайт и неговия ефект.

"Хората ще се научат къде да отидат, къде е по-евтино и да си купят и така е добре. Който има повече пари, ще ходи по скъпите магазини".

"Звучи добре като идея, но ако самите хипермаркети се съобразяват с това, е хубаво. Но ако е просто информация в интернет и можем да я видим, а като отидем в магазина и цената е по-висока, това вече няма смисъл".

Сайтът дава възможност за подаване на сигнали при констатиране на разминаване в обявените цени и и тези по щандовете.

От началото на кампанията срещу скъпите храните са извършени над 1000 проверки, наложени са санкции за над 1,5 млн. лв. Въпреки това държавата не разполага с нужните лостове, за да се бори ефективно срещу нелоялните търговски практики, заяви земеделският министър Явор Гечев.

"Намираме ужасяващ дефицит по отношение на законодателството, когато става въпрос за мерки, които можем да прилагаме. Дори да искаме да наложим сега много сериозни мерки, примерно тавани на цените, правно основание няма за това", обясни той.

Гечев обясни, че за да паднат цените на плодове и зеленчуци, държавата ще субсидира поливното земеделие.

"Тази година поливната вода ще бъде дотирана с 80%. Тепърва ще нотифицираме тази мярка, като вече имам потвърждение от Министерството на финансите, че необходимите средства ще се осигурят сега, в момента и веднага, а не в следващи актуализации на бюджета", каза Гечев.

Очаква се мярката да се отрази на пазара през идните месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичката Алина Коломиец спечели квалификацията при жените на турнира "Жулиета Шишманова"
Гимнастичката Алина Коломиец спечели квалификацията при жените на турнира "Жулиета Шишманова"
Левски надви ЦСКА в оспорван финал и триумфира с Купата на България по баскетбол
Левски надви ЦСКА в оспорван финал и триумфира с Купата на България по баскетбол