НОВИНИ

По стихотворение на Петя Дубарова писаха зрелостниците на матурата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:17, 19.05.2023
13033
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо 48 хиляди зрелостници днес се явиха на първата задължителна матура по български език и литература. Изпитите се провеждат в 750 училища в цялата страна. Рано тази сутрин по традиция в просветното министерство беше генериран теста за изпита. За съчинението и есето се падна тема номер 1.

Темата за съчинението е: "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова, а за есето "Живот в мрежата", потвърдиха от Министерството на образованието и науката. Верните отговори на теста от матурата ще бъдат качени на сайта на МОН по-късно следобед.

Рано тази сутрин, в 5:45 часа в просветното министерство беше генериран теста за матурата след близо 6 милиона комбинации. Генерирането се прави в последния момент, за да не изтича информация за матурата. За 41-ви въпрос, който е писане на интерпретативно съчинение или есе се падна общата тема номер 1.

По тема № 1 ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература

От миналата година за есето и съчинението се подготвят две различни теми, за да няма объркване сред учениците. На генерирането присъства и министърът на образованието и науката Сашо Пенов. Той пожела разум и спокойствие на зрелостниците:

"Убеден съм в техните умения, убеден съм, че те ще се представят добре, защото дългият период на усвояване на знания ще даде совите резултати. На добър час на всичките!"

Към 7:15 часа пред столичното 32-ро училище започнаха да пристигат и зрелостниците - с черен химикал, заради сканирането на работите, служебна бележка и документ за самоличност. Казаха, че са леко притеснени:

- Любим автор бих казал Вазов или Ботев, може би очаквам "Балада за Георг Хених", имам такова предчувствие... Смятам, че повече ми се отдава да пиша есе, така мисля, че по- няма да сгреша и ще изкарам повече точки.

БНТ: Притеснен ли си?

- Не, верен съм в знанията си, смятам, че няма да е толкова труден изпита.

БНТ: Какъв автор предпочиташ?

- Виктор Пасков. Той ми е най-лесен. Няма да пиша есе. Интерпретациата носи повече точки.

- Мисля, че кандидат-студентските изпити са много по-трудни от матурите, така че всички ще се справим.

В столичното 32-ро училище зрелостниците влязоха за матурата по БЕЛ

Освен писането на есе или съчинение, се решава и тест от 40 въпроса със затворени и свободни отговори. За да няма преписване, матурата е разделена на три модула, има 9 хиляди квестори и видеонаблюдение в училищата. В 32-ро училище днес са разпределени 260 зрелостници.

"Доста голям брой е. Трудна е организацията, но пък ние сме свикнали. През последните две години доста се облекчи организацията в самите училища, тъй като квесторите са от самите училища", каза Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

За втора поредна година матурите се провеждат по новите програми на Закона за училищното образование. За тройка ще са нужни 30 точки. Резултатите ще са готови до 9 юни.

Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев награди боксьори на турнира „С ръкавици срещу наркотиците и агресията“
Тервел Пулев награди боксьори на турнира „С ръкавици срещу наркотиците и агресията“
Първа копка на нова детска градина в столичния район "Витоша" (СНИМКИ)
Първа копка на нова детска градина в столичния район "Витоша" (СНИМКИ)