НОВИНИ

По света: Обмислят правила за празнуване и пътуване по време на коледните празници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:25, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Рекорден брой жертви на COVID-19 в Русия от началото на пандемията и най-нисък брой новозаразени от месец насам във Франция - въпреки усилията на властите пандемичната ситуация остава сложна. В много държави се обявяват планове за ваксинация и нови ограничителни мерки.

Планове за ваксиниране и правилата за празнуване и пътуване по коледните празници са следващите предизвикателства пред властите по света.

След САЩ, Великобритания и Германия, днес Испания ще обяви плана си за ваксинация. Според предварителната информация - до март 2021 г. съществена част от населението трябва да бъде ваксинирана.

Днес се очаква президентът на Франция - Еманюел Макрон, да обяви следващия набор от ограничения, след като на 2 декември изтича втората карантина в страната. Предполага се, че ще бъдат огласени специални мерки за празниците.

Борис Джонсън обяви по-строги мерки в Англия след 2 декември

Великобритания връща тристепенната скала за опасност от заразата и въвежда нови мерки, след изтичането на настоящите на 2 декември. Обмислят се и нови правила за пристигащите в страната от високорискови райони - те ще могат да намалят карантината си от 14 на 5 дни при отрицателен PCR тест.

Италия излиза от едномесечно пълно затваряне, започнало на 26 октомври.

В Португалия влиза в сила поредното извънредно положение.

Отвъд Океана - увеличават се призивите на здравните власти контактите и пътуванията за Деня на благодарността да са минимални.

"Това, което молим хората, е за малко да спрат и да направят т.нар. оценка на риска - ако имате възрастни роднини със съпътстващи заболявания, които са по-податливи на сериозните последствия от инфекцията, дали наистина искате, или необходимо ли е да правите големи събирания. Знам че е болезнено, защото това е толкова хубав сезон на традициите - но знаете ли, послушайте ни - да имаме възможност пак да се събираме", заяви главният епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи.

Ние сме във война, това казват лекари от Небраска. Очакванията им са за нерадостни празници.

"Ако хората не приемат призивите ни присърце, ако се продължи с многолюдните събирания за Деня на благодарността, ходенето по заведения и фитнеси, и препредаването на вируса от човек на човек, няма причина да не се случи същото като в Ню Йорк през март. Няма причина да не сме втори Ухан в Китай или второ Милано в Италия", предупреди началникът на инфекциозно отделение д-р Марк Ръп.

Най-големият производител на латексови ръкавици в Малайзия затваря свои фабрики - повече от 2 500 служители имат положителни за COVID-19 проби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп даде ход на процеса по предаване на властта
Тръмп даде ход на процеса по предаване на властта
Депутатите обсъждат извънредно бюджета за 2021 г.
Депутатите обсъждат извънредно бюджета за 2021 г.