Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:39, 23.11.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз. Подписа си под това искане са сложили от 40 таксиметрови фирми от цялата страна. Тъй като предложението е внесено още преди година и от тогава чака отговор от министъра на транспорта - таксиметровите шофьори се заканиха да протестират с палатков лагер пред министерството.

Първоначалната такса да бъде три пъти размера на минималната тарифа за 1 км пробег, настояват таксиметровите шофьори. Те не са съгласни на по-малко увеличение, защото това нямало да им реши проблемите.

"Няма да доведе до подобряване на работната среда, чрез увеличаване на доходите на шофьорите и няма да намали отказите от късите курсове", каза Красимир Цветков, председател на синдиката на таксиметровите шофьори.

Между 25-50% от всички таксиметрови превози се изпълняват в нерентабилния диапазон от 3 до 3,5 км. Това означава, че всеки курс се изпълнява на загуба.

Клиентите на услугата обаче по-скоро са против увеличението.

Липсата на рентабилност кара таксиметровите шофьори да работят по-дълго от позволената 12-часова смяна, за да си докарат нормални доходи. Тарифите в бранша пък не са увеличавани повече от 10 години, оплакаха се още таксиметровите шофьори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Да пътуваш и по време на пандемия
От първо лице: Да пътуваш и по време на пандемия
Чака се експертиза за психическото състояние на майката, убила децата си
Чака се експертиза за психическото състояние на майката, убила децата си