НОВИНИ

Предлагат по-строги мерки, с обещание за разхлабването им по Коледа

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:53, 23.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:29 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов предложи нови строги ограничителни мерки, които сериозно ограничават социалния и икономическия живот в страната.

Министърът увери, че това не е локдаун и призова всички да се обединят в ограниченията, за да може здравната система да получи глътка въздух. Мерките засега са само предложение и трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, за да влязат в сила.

По-строги мерки, с обещание за разхлабването им по Коледа - ако има резултати. Целта е, както се изрази здравният министър, да се даде възможност за глътка въздух на системата.

Ето и предлаганите мерки:

  • Да се удължи извънредната епидемична обстановка с 4 месеца;
  • Да се преустановят присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли;
  • Предлага се да се преустановят спортните и културни мероприятия;
  • Да се продължи забраната за посещение на дискотеки и барове;
  • Да се затворят заведенията за хранене и кафенетата. Като те ще могат да правят доставки по домовете;
  • Поредното предложение за затваряне е на нехранителни магазини и молове;
  • Ще работят само магазините за хранителни стоки, банките и аптеките;
  • Обмисля се да се премести зеленият коридор за възрастните хора в сутрешните часове;
  • Предлага се да се преустановят и всякакви екскурзии;

На няколко пъти здравният министър заяви, че е готов да поеме отговорност. А по-рано през деня премиерът заяви, че не трябва да се прекалява с нито една мярка.

Българският лекарски съюз подкрепя затягането на мерките

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на огромен натиск, категоричен е здравният министър.

Костадин Ангелов: Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Но преди да съм министър, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Не може да си позволим да губим живота на млади хора, лекари, учители.

Здравният министър призова за обединение в името на живота.

Костадин Ангелов: Ние не налагаме локдун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар и медицинска сестра, така и вие ще станете герои в домовете си. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Поредния призив за повече лична отговорност и дисциплина от здравния министър дойде след среща на премиера с националния оперативен щаб.

Бойко Борисов: С нито една мярка не трябва да прекалим, с нито една мярка не трябва да тревожим хората, защото обездвижването, стоенето вкъщи, чисто на психиката им влияе.

От една страна са болниците и медицинският персонал, който изнемогва, а от друга страна - 20%, които изобщо не вярват в COVID-19.

Бойко Борисов: Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента. Тука проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя. Още си го усещам, че съм тежко засегнат. Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искаме да им затворим устите.

Увеличаване на доходите - можем да си позволим само при работеща икономика, категоричен е Борисов.

Бойко Борисов: Включително и за медицинската система, защото ние тепърва като дойдат ваксините, дай боже да дойдат по-бързо - но там цифрата ще е над 300 милиона за ваксини.

Ситуацията в болниците: от петте лечебни заведения, които са на подчинение на ВМА - повечето надхвърлят изискването за 20% разкрити легла. Примерите: болницата във Варна с 28% разкрити легла и във ВМА-София процентът е същият. От 221 разкрити легла - заети са 218.

проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса: Изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и всичко останали в сферата на здравеопазването.

В Александровска болница заетите легла са 184. Могат да бъдат разкрити още 120, но няма персонал, който да ги обслужва.

проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница: С тревога мога да кажа, че всички колеги не са си тръгвали от месец от отделенията. Апелът е и към всички колеги, които са студенти по медицина, да бъдат така добри да заповядат на доброволчески начала в COVID отделенията.

проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на "Пирогов": Броят на заразените активни колеги е над 2000. 35% от тях са лекари и 32% са медицински сестри.

Ако бъдат одобрени от Министерския съвет - мерките влизат в сила от петък.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след осем дни. Да дадат резултат преди Коледа.

Ако има добри резултати - ще се обмисли отхлабване на мерките.

Автор: Милена Кирова, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са промените в лечението на пациентите на хемодиализа заради COVID-19?
Какви са промените в лечението на пациентите на хемодиализа заради COVID-19?
Българският лекарски съюз подкрепя затягането на мерките
Българският лекарски съюз подкрепя затягането на мерките