НОВИНИ

"Електра" с премиера на българската оперна сцена

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:13, 23.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

„Електра" от Рихард Щраус - за първи път в България. С премиерната постановка Софийската опера ще се присъедини към най-престижните оперни театри в света, които имат в репертоара си модернистичната творба на Щраус. Първата среща с публиката е на 26 ноември.

111 години след първото ѝ изпълнение в Кралската опера Дрезден, "Електра" стъпва и на българската оперна сцена. Всички солови роли са поверени на български певци. За тях гост диригентът Евън-Алексис Крист казва, че са на много високо ниво, а музикантите с прекрасна виртуозност в трудната партитура.

Лилия Кехайова: Това е една много трудна роля. Един така наречен вокален маратон - вокален и театрален. Операта трае около 1 ч. и 50 минути - и в тези 1.50 ч. Електра е на сцената, от които 1.40 ч. пее, и то доста трудни неща.

Йорданка Милкова: Наистина изисква много време, за да може всичко да е в хармония с оркестъра и в същото време, разбира се, образът да се представи по начин, по който да убеди публиката.

Режисьорът Пламен Карталов поставя героите в нови измерения. "Електра" идва с многопластовата история за отмъщение, и омраза. И прокрадваща се любов със светлия образ на Хризотемис.

Радостина Николаева: Как можем да живеем без любов? Любовта е всичко в живота.

Първата българска премиера на "Електра" е на 26 ноември в Софийската опера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Утре в пленарна зала БСП ще изложи свои предложения за Бюджет 2021
Георги Свиленски: Утре в пленарна зала БСП ще изложи свои предложения за Бюджет 2021
"Шанз-Елизе" грейна в празнична украса
"Шанз-Елизе" грейна в празнична украса