НОВИНИ

По зрителски сигнал: Имало ли е незаконна сеч край Крапец?

След като екип на БНТ провери случая, сечта беше спряна

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
06:56, 27.06.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Зрители сигнализираха за неправомерна сеч в имот, който е частна държавна собственост. Теренът се намира до къмпинга в шабленското село Крапец. Освен храстова растителност са премахнати и дървета.

Тежката техника, с която е извършена сечта, е разположена близо до имота ден преди кметът на Община Шабла да издаде заповед за премахване на саморасла растителност на територията на път, който пък е общинска частна собственост. Багерът обаче навлиза в съседен имот и започва да изсича дървета.

"Върху този парцел, ние като собственици на къмпинга имаме все още изградени съществуващи сгради. Не може някой да си позволява върху частна собственост да извършва такива мероприятия", коментира Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Преди години върху терена е имало бунгала. Сега са останали само основите им, които са собственост на Светослав Иванов.

"Това са неговите части, върху които сега няма постройки, но е с право на разрешение на строеж", каза Иван Иванов, управител на къмпинг.

"Издигането на постройки става със строително разрешение. За тази държавна горска територия, той няма как да получи строително разрешение", каза инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите - Варна.

По документи имотът се води дворно място. Собственик на земята е Държавното ловно стопанство в Балчик. Оттам на 19 юни е издадено разрешение за сеч на дървесна и храстова растителност, която да се проведе в периода от 22 юни до 31 юли тази година. Незнайно защо изсичането на дърветата започва още на 18 юни. Това е ден преди официалната заповед. Хората от къмпинга се опасяват, че сечта е с цел, за да се обслужат други частни интереси.

"Това нещо всичкото искат да го правят частен паркинг", посочи Иван Иванов.

При проверката в имота са установени също строителни и битови отпадъци. От Регионалната дирекция по горите във Варна потвърдиха, че е възможно разчистеният терен да се използва за паркиране на автомобили, но основната цел на сечта е друга.

"С цел да се почистят тези строителни отпадъци, да се почистят битовите отпадъци и храстовата растителност. Може да послужи това място за паркиране на автомобили", каза инж. Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите - Варна.

"Това не е мястото за паркинг. Това не решава никакъв проблем за паркиране на хиляди автомобили", заяви Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Горските инспектори са установили, че са изсечени полски ясен и акация. След репортерската ни проверка, сечта беше прекратена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъци, имиграция и Брекзит сред темите в последния лидерски дебат преди вота във Великобритания
Данъци, имиграция и Брекзит сред темите в последния лидерски дебат преди вота във Великобритания
Болницата в Кубрат получи нов кувьоз след благотворителна акция на граждани
Болницата в Кубрат получи нов кувьоз след благотворителна акция на граждани