НОВИНИ

Делото "Гершкович": Води ли Москва "затворническа дипломация"?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:08, 26.06.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В Русия започна делото срещу журналиста от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович. Американецът е обвинен в шпионаж в полза на ЦРУ. Според руското обвинение Гершкович е събирал секретна информация за дейностите на завод за танкове. Името на журналиста няколко пъти беше спрягано в потенциална размяна на затворници между Вашингтон и Москва.

С обръсната глава, усмихнат, но мълчалив - след 15 месеца в руския арест, Иван Гершкович се изправи пред съда в Екатеринбург. 32-годишният журналист от "Уолстрийт Джърнъл" е заплашен от 20 години затвор. Обвинението - през септември миналата година Гершкович е събирал секретна информация за дейността на завода за производство и ремонт на танкове "Уралвагонзавод". Журналистът отрича.

"Става дума за шпионаж. Разследването установи, че американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл", изпълнявайки инструкциите на ЦРУ, е събирал секретна информация за дейностите в отбранителната ни индустрия", каза Михаел Оздьоев, прокурор.

"Уолстрийт Джърнъл" и американските власти са категорични - Гершкович е изпълнявал единствено репортерските си задължения. Името му беше замесено в спекулации за потенциална размяна на затворници между Москва и Вашингтон, включително преди смъртта на опозиционера Алексей Навални. Идеята не беше отхвърлена и от Владимир Путин, когато през февруари даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. От Кремъл отказаха да коментират дали се водят преговори.

"Подобни въпроси обичат тишината. Колкото до съдебния процес - знаем, че това е важна тема в Съединените щати, но не е толкова значима за нас", коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Съединените щати обвиняват Русия, че се "запасява" с американски граждани, които да държи в ареста и че се опитва да води "затворническа дипломация". В ареста или затвора в момента са най-малко 15 американци. Сред тях е бившият пехотинец Пол Уилан, който през 2020-а беше осъден на 16-години в затворническа колония за шпионаж.

Журналистката от чешкия клон на радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева беше арестувана, докато била на гости на майка си. Курмашева, която има американско и руско гражданство, е обвинена в "разпространяванe на невярна информация" за руската армия, защото е редактирала книга за войната в Украйна. Заплашена е от 15 години затвор.

17 грама марихуана, открити в багажа му на летището в Москва, станаха причина бившият учител Марк Фогъл да получи 14 години.

Бившият военен Гордън Блек излежава присъда от 3 години и 9 месеца за заплаха за убийство на приятелката си.

Макар да не каза името, Владимир Путин намекна, че би искал в замяна на Иван Гершкович да бъде освободен бившият агент от ГРУ Вадим Красиков. Чеченският гражданин излежава присъда за убийство на грузински дисидент в Германия. Името на Красиков се свързва с това на австриеца Ян Марсалек, за когото се твърди, че е оперативният руски агент, на когото петимата български шпиони във Великобритания са давали сведения.

За последно Съединените щати и Русия размениха затворници преди две години - тогава Москва пусна баскетболистката Бритни Грайнър, а Вашингтон - оръжейния търговец Виктор Бут.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберта Хаджийска с медал от европейското първенство по бокс
Роберта Хаджийска с медал от европейското първенство по бокс
Славия надви убедително новака в елита Септември в контрола
Славия надви убедително новака в елита Септември в контрола