Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Почина отец Александър Чъкърък - дългогодишен радетел на българщината в Одрин

Александър Марков
от Александър Марков
10:56, 17.03.2023
Чете се за: 05:15 мин.
По света
почина отец александър чакърък дългогодишен радетел българщината одрин
Слушай новината

Отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата "Св. Георги Победоносец" в Одрин, е починал тази сутрин, съобщиха от Генералното ни консулство в Одрин.

Отец Чъкърък работи неуморно през годините за опазване на нашите вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църква и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители.

С активното негово и на съпругата му съдействие през 2008 г. към църквата е открит филиал на Народно читалище "Просвета 1870"-Свиленград, което е първото извън пределите на страната.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в гр. Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище "Петър Берон" в Одрин, а през 1992 г. ИЧС "Г.А. Насър" в София и Семинарията в Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен "магистър", специалност "Богословие" в СУ "Св. Климент Охридски". През това време е служител в българската болница "Евлогий Георгиев" в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата "Св. Георги Победоносец" в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата "Св. Георги Победоносец" в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква "Св. Георги Победоносец". Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата "Св. св. Константин и Елена" в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

През всичките тези години отец Чъкърък работи неуморно и всеотдайно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции, за опазването и предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин, където почиват и неговите родители. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичаха стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите "Св. Георги Победоносец" и "Св. св. Константин и Елена" в Одрин и така те се превръщаха във внушително тържество на българската духовност и идентичност.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата "Свети Георги" в Одрин е открит филиал на Народно читалище "Просвета - 1870" – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище "Просвета" и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

Със своята всеотдайна и неуморна дейност, с възрожденския си дух отец Чъкърък даваше своя значим принос чрез честното си скромно служене на своя народ за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

През февруари тази година отец Александър Чъкърък беше награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Поклон пред светлата му памет!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристъл Палас уволни мениджъра Патрик Виейра
Кристъл Палас уволни мениджъра Патрик Виейра
Матей Казийски с 28 точки, но Тренто отпадна от Шампионската лига след "златен" гейм
Матей Казийски с 28 точки, но Тренто отпадна от Шампионската лига след "златен" гейм