НОВИНИ

Желязната църква в Истанбул на 130 години: Как храмове в Турция пазят българския дух

Александър Марков
от Александър Марков
20:42, 17.09.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

130 години от полагането на основния камък на българската православна църква "Свети Стефан" в Истанбул ще бъдат отбелязани утре. На юбилея на Желязната църква ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, дипломати и министри. В 10.00 часа в храма започва Божествена Света литургия.

На път за Истанбул вицепрезидентът Илияна Йотова посети храмовете "Свети Георги" и "Св. св. Константин и Елена" в Одрин.

Как тези храмове съхраняват българския дух в Турция вижте във включването на Александър Марков.

Църквата "Свети Георги" е един от двата български храма в Одрин - единствените църкви в града. Построена през 1880 г., днес тя е средище за всички.

"Всеки ден има не само българи, защото нямат друга църква и арменците, и гърците идват тук, и турците - много от тях не знаят какво означава църква", разказва отец Александър Чакърък.

За тази църква се грижат отец Александър Чакърък, съпругата му Мария и синът им Георги, който учи в Богословския факултет в София.

"Живот и здраве, един ден мисля да дойда тук по стъпките на баща ми и дядо ми, да запазим българщината и българската църква в Одрин", споделя Георги Чакърък, син на отец Александър.

Да се срещне с уникалното семейство Чакърък и да посети българските храмове, дойде и вицепрезидентът Илияна Йотова. Църквите "Свети Георги" и "Св. св. Константин и Елена" са били в окаяно състояние, но с помощта на Съюза на тракийските дружества, дарители и българската държава храмовете са възстановени. Има обаче нужда от още помощ.

"Нуждае се от едно допълнително изографисване вътре в олтара и хубаво е да дойдат български студенти от Художествената академия, които учат иконопис, това ще остане напред за поколенията", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Към църквата функционира и читалище "Просвета", както и българското неделно училище "Иван Вазов". Тук деца и възрастни учат български език.

"Българският език е най-модерният език тук, в Одрин - много се търси. Много хора искат да си го възстановят, позабравили са го или децата да учат български език - не само заради близостта с България, а заради бъдещето, което им дава", допълни Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

В училището тук идват деца чак от Истанбул и Бурса.

"Тази година ще има 52 деца. Голяма част от тях ще бъдат присъствено, а една малка част от тях - около 10 деца, ще се обучават онлайн", обяснява Мария Чакърък, основател на читалище "Просвета" - Одрин.

Директор на неделното училище и учител в него са Бахтишен Мотлъ и Руджинан Ергюн.

"Аз много обичам да съм сред децата, да им говоря на български, да им разказвам за България, където съм родена - моята родина! И просто е много хубаво да учиш нещо ново, да научиш някой да говори един език, който много обичаш.", споделя Бахтишен Мотлъ, директор на Българското неделно училище "Иван Вазов" към ГК в Одрин.

"Танцуваме българските народни танци. Засега научихме едно право хоро, тази година се надяваме да имаме повече деца, тъй като заради пандемията миналата година преминахме на хибридно обучение. Надяваме се да се включат повече деца и да отиваме в България на фестивали.", допълва Руджинан Ергюн, преподавател в Българското неделно училище "Иван Вазов" към ГК в Одрин.

Учебната година в неделното училище ще започне на 1 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Лечева поздрави Стилияна Николова за бронзовия медал в многобоя на Световното по художествена гимнастика
Министър Лечева поздрави Стилияна Николова за бронзовия медал в многобоя на Световното по художествена гимнастика
Ахмед Батаев изпусна бронзовия медал на Световното по борба три стотни преди края
Ахмед Батаев изпусна бронзовия медал на Световното по борба три стотни преди края