НОВИНИ

Енергийна миграция: Югоизточна Испания се превръща във втори дом за жители на Северна Европа

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:16, 17.09.2022
8509
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

С наближаване на студения сезон все повече хора от западните държави в Европа се насочват към южните страни, където битовите сметки са значително по-ниски. Така Югоизточна Испания се превръща във втори дом за белгийци, британци и германци.

Слънце, плажове, приятни заведения и спокоен живот - тези условия са привлекли над половин милион чужденци през последните години като временно или постоянно пребиваващи по югоизточното крайбрежие на Испания.

През последните месеци все повече западноевропейци се възползват от допълнителните плюсове на района: мека зима, по-ниски сметки за енергия и храна.

"За един пенсионер в Белгия е невъзможно да ходи всеки ден на ресторант, но тук е възможно. Тук се радваме на живота. Дъщеря ми ми се обажда и казва: "Мамо, в Белгия платих 250 евро сметка за енергия". Отговарям ѝ: "Аз платих 28 евро. Защото тук е слънчево", казва Ани Гауденс, президент на Асоциация на белгийските приятели.

Местните хора се шегуват, че градчето Калпе в провинция Аликанте е като умален модел на света. Тук живеят и работят представители на 98 държави. Най-многобройни са британците, следвани от румънците, белгийците и германците. Някои отварят ресторанти, магазини и агенции за недвижими имоти, а други работят дистанционно.

"Мисля, че качеството на живот тук е по-добро. Аз имам 65% белгийски персонал, но имам също и служители от Англия, Испания, Франция и Германия", разказва Ане Дингенен, собственик на ресторант.

В средата на септември температурата в Калпе клони към 30 градуса, а плажовете още са пълни. Понятието отоплителен сезон тук не съществува, тъй като през зимата средната температура е плюс 17 градуса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив е на точка от първото място след класика над Черно море на "Лаута"
Локомотив Пловдив е на точка от първото място след класика над Черно море на "Лаута"
Барселона надви последния в Ла Лига и оглави класирането
Барселона надви последния в Ла Лига и оглави класирането