НОВИНИ

Крал Чарлз III и принц Уилям разговаряха с чакащи да се простят с кралица Елизабет II

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:46, 17.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

За пореден ден хора от близо и далеч изпълват центъра на Лондон, за да се простят с обичаната от всички кралица Елизабет Втора. Днес премиерът Лиз Тръс се срещна с колегите си от Австралия и Нова Зеландия. В британската столица пристигат стотици световни лидери за погребението в понеделник.

Почитта към Елизабет събра в Лондон хора от цял свят.

В ранния следобед сред чакащите край бреговете на Темза изненадващо се появиха крал Чарлз Трети и принц Уилям. Множеството на лондонския мост "Ламбет" посрещна с радостни възгласи краля. Чарлз благодари на всички, които чакат търпеливо, за да се простят с покойната му майка.

С викове "Бог да благослови принца на Уелс" приветстваха принц Уилям, който пое титлата, след като стана престолонаследник.

Центърът на Лондон кипи от хора и емоции. Мнозина са чакали цяло денонощие, за да стигнат до изложения в Уестминстърския дворец ковчег на покойната кралица.

"Дойдохме снощи. Беше трудно, беше студено, но хората са мили и си струва. Утре вече ще е късно, няма да успееш да влезеш", казва жена, която чака търпеливо, за да отдаде почит на кралицата.

Канадският премиер Джъстин Трюдо и съпругата му Софи също се простиха с Елизабет Втора. Световни лидери и монарси пристигат в Лондон за погребението в понеделник. Силите на реда са мобилизирани до краен предел.

"Ще проведем огромна операция, която се планира от много години. В понеделник ще разположим десет хиляди полицаи. Получаваме помощ от всички служби в страната. Много полицаи са видими, но има и специалисти, които действат зад кулисите", заяви Марк Роули, началник на полицията в Лондон.

Рано тази сутрин стотици военни проведоха репетиция за траурното шествие с което в понеделник ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде пренесен от Уестминстърския дворец до замъка Уиндзор.

Погребението ще бъде една от най-мащабните церемонии, които е виждала някога британската столица.

БНТ ще излъчи на живо държавното погребение на кралица Елизабет Втора. Събитие, което ще събере в Лондон лидери и монарси от цял свят. Ексклузивен гост в предаването ще бъде и кралският биограф Матю Денисън, автор на най-новата биография на кралица Елизабет II. Като партньор на Би Би Си БНТ ще даде възможност на своите зрители да видят всеки момент от церемонията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова след успеха: Вълнуващо е и магическо
Стилияна Николова след успеха: Вълнуващо е и магическо
Вангелов и Дубов продължават на репешажите в Белград
Вангелов и Дубов продължават на репешажите в Белград