НОВИНИ

Починал ли е Ангел Христов в частната болница в Дупница и кой му е издал смъртния акт?

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 05.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Съдебномедицинската експертиза ще отговори на въпросите за времето и причината за смъртта на Ангел Христов - единият от така наречените Братя Галеви.

Неизвестните около смъртта му се увеличават. Не я сно дали е бил пациент в частната болница в Дупница и дали е починал там.

Стана ясно обаче, че от община Дупница са издали смъртния акт на базата на двата прилежащи документа: документ за настъпила смърт и лична карта.

Защо е бил издаден в община Дупница, а не в кметството в Ресилово, където първоначално се твърдеше, че е починал Ангел Христов, кметът на Дупница не даде категоричен отговор. Според думите му смъртният акт се издава по местоживеене. Кметът на Дупница допълни още, че не е виждал смъртния акт на Ангел Христов.

Защо Община Дупница издаде смъртен акт на Ангел Христов - говори кметът Методи Чимев

Старши специалистът към гробищния парк в Дупница обясни за БНТ, че документът за смъртта е издаден от МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница. Тя е издала смъртен акт при предоставяне на документите. Но при сравняване на данните от личната карта и смъртния акт е открила несъответствие. А именно, че по лична карта починалият се казва Ангел Христов Христов, а в смъртния акт е посочено името Ангел Христов Ангелов. При констатираното несъответствие жената върнала документите за поправка в болницата "Св. Иван Рилски 2003" в града, откъдето е и издаден документът за смъртта. От заведението поправили грешката си, удостоверявайки това с подпис и печат. По думи на експертката личната карта на Христов е изтекла през 2018 г.

Неофициално: Запушена коронарна артерия е причина за смъртта на Ангел Христов

Смъртният акт, според експертът, който го е съставил, се издава от общината, където е настъпила смъртта.
Съобщението за смъртта е било подписано от МБАЛ "Св. Иван Рилски" 2003 в град Дупница.

Жената, издала акта практически не е имала от къде да разбере, че лицето е Ангел Христов и е издирвано с червена заповед от Интерпол. В документа е посочено, че смъртта е настъпила следствие сърдечна недостатъчност и масивен инфаркт на миокарда.

Жената, издала смъртния акт е разпитана от полицията в града. Иззети са самият смъртен акт, както и документът за настъпилата смърт, така и личната карта на Ангел Христов.

Националната база данни разполага с целия статус на едно лице, включително и правна информация, но не и с данни дали е издирвано от Интерпол и в закона не е посочено, че трябва да се подава сигнал ако се установи,че лицето се издирва от Интерпол.

Управителят на болницата в града, където се твърди, че е починал Ангел Христов, не бе открит за коментар. Служител на болницата заяви пред БНТ, че управителят на медицинското заведение е бил категоричен, че Ангел Христов не е починал в болницата и неговата смърт не е установена в заведението.

По случая Братя Галеви коментир направиха Румен Петков, председател на АБВ и Мая Манолова от "Левицата":

"Първият въпрос е как е излязъл. Не знам защо така услужливо го пропускаме, защото председателят на комитета по извеждането му беше 2012-та година премиерът Бойко Борисов. Така, че въпросът как е влязъл е вторият въпрос.

Понеже се свърза и вашето име едва ли не сте напуснал поста заради него. Имате ли някакви връзки с тези хора?

- Е какви връзки да имам? Срещата е по доклад на служител на Националната служба за сигурност. Трябваше да бъде проведена в условия на специални разузнавателни средства. Уволнил съм този, който провали СРС-тата", каза Румен Петков.

"Това беше опитът на Борисов да припише ъндърграунда, който работеше за избирането на Фандъкова на нейния основен опонент. Реално и тогава го казах и не съм спряла да го повтарям, че целият ъндърграунд и Таки, и Къро, и Пашата, и Лакомото, и Килията, и Ради Братовчеда, и Киро Японеца. Всичко това беше построено, за да работи за победата на ГЕРБ и Фандъкова в София. Така че питайте него", каза Мая Манолова.

Репортер: Владислава Миланова, Йоана Миланова

Снимки: БНТ, Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина в катастрофа на пътя Карнобат - Шумен
Мъж загина в катастрофа на пътя Карнобат - Шумен
Левски показа екипа за новия сезон
Левски показа екипа за новия сезон