НОВИНИ

Почистват нерегламентирани сметища в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 25.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Регионалната екоинспекция в Пловдив даде ултимативен срок на кметовете на общини да набележат мерки за справяне с незаконните сметища.

До края на март изхвърлените безразборно строителни и битови отпадъци трябва да бъдат събрани и транспортирани до определените за депонирането им места.

Кметовете обаче не са сигурни, че могат да се справят с проблема, ако не срещнат съдействие и подкрепа от държавните институции.

Разпилени отпадъци и изхвърлени строителни материали са ежедневен отпечатък от човешка дейност в покрайнините на градовете и селата.

Нерегламентирани сметища като това, на което има и битови отпадъци и автомобилни гуми, могат да изникнат за часове, а почистването им отнема немалко време и ресурс.

В екоинспекцията в Пловдив непрекъснато получават сигнали за такива нарушения. Дори след почистване на терените траен ефект няма.

"Нерегламентирани замърсявания в няколко общини - община Първомай, Асеновград, Стамболийски, Пловдив", заяви инж. Любка Караманова, РИОСВ-Пловдив.

За по-ефективен контрол в Асеновград въвеждат видеонаблюдение. В селата ще бъдат поставени камери там, където най-често се изхвърлят боклуци.

"Голяма част от нарушителите са непълнолетни, издирваме техните родители с помощта на полицията, но всичките мерки от страна на общината явно са недостатъчни", коментира Дора Младенова, началник отдел "Екология и околна среда"- Асеновград.

Само за година в Първомай са похарчили повече от 50 000 лева от бюджета за почистване на 15 нерегламентирани сметища. И въпреки всичко кметът е глобен.

"В даден момент идва проверка от РИОСВ - поне на две, три от тях ще има проблеми и веднага глобата е на кмета. Глобата в цифрово изражение беше 1600 лева", заяви Николай Митков, кмет на Първомай.

Сега екоинспекцията в Пловдив дава предписания на кметовете за нови проверки, които да бъдат направени до края март. След това пак ги заплашват глоби.

"Законът предвижда санкции от 3 до 10 000 лв. глоби на кметове, които не предприемат съответните действия", допълни инж. Любка Караманова, РИОСВ-Пловдив.

"Омагьосан е кръгът. Сигурно всички кметове ще се съгласят, че това е един от най-големите проблеми във всяка българска община", каза още Николай Митков, кмет на Първомай.

Проверката на регионалната екоинспекция ще обхване всичките 201 населени места в Пловдивска област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно ли е мирно споразумение между Киев и Москва?
Възможно ли е мирно споразумение между Киев и Москва?
Левски срази като домакин Марек за 12-а победа в НВЛ при мъжете
Левски срази като домакин Марек за 12-а победа в НВЛ при мъжете