НОВИНИ

Разследват над 600 души за срутилите се сгради в Турция, задържаните са близо 200

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 25.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Земен трус от 5,5 по Рихтер на дълбочина 10 км удари днес централната част на Турция. Това съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът е на 40 км южно от град Аксарай. Според турски сеизмолози районът е на повече от 240 км от епицентъра на труса от 6 февруари.

Затова днешното земетресение е "независимо" от предишното бедствие, отнело по последни данни живота на повече от 50 000 души в Турция и Сирия.

Турските власти разследват повече от 600 души заради срутилите се сгради. Задържани са близо 200 за проявена безотговорност на фона на нарастващ гняв заради евентуални корупционни строителни практики.

Месеци преди ключови избори президентът Реджеп Ердоган обеща виновните да понесат отговорност, но опозицията обвинява управляващите, че не са успели да наложат строителните разпоредби. Има и спекулации, че властите може да отложат парламентарните и президентските избори, които са планирани за май.

Сред задържаните в Турция заради десетките хиляди погребани под руините са строителни предприемачи, отговорници за състоянието на сградите, собственици на имоти и дори 18 души, които са осъществили конструктивни изменения.

Зад решетките за неизвършени строителни инспекции е и кметът на град Нурдагъ от партията на президента Ердоган. Опозицията критикува управляващите за строителство без сеизмична устойчивост и за действията по справяне с последиците от трагедията.

Парламентарните и президентските избори, насрочени първоначално през юни, бяха изтеглени за месец май, но опозицията не изключва властта да използва трагедията като претекст за отлагане на вота.

"Изборите трябва да се проведат. Ние сме готови. Администрацията на Ердоган трябва да бъде отстранена възможно най-бързо. Ние ще спечелим изборите с голяма разлика", заяви Али Озтунч, Републиканска народна партия.

Тази седмица турският лидер обеща изграждане на 270 000 жилища за една година. От екипа на Ердоган посочват, че решението за провеждането на изборите по график зависи от Централната избирателна комисия.

Остава да се реши и технически как два милиона души, останали без дом и настанени във временни убежища, ще упражнят правото си на глас. В зоната на бедствието са издигнати 335 000 палатки.

Контейнери, превърнати в жилища, са инсталирани на 130 места, евакуираните от засегнатите райони са 530 000, отчитат турските власти.

Трусът от 6 февруари срути или направи неизползваеми повече от 160 000 сгради с 520 000 апартамента.

Досега са регистрирани около 9500 вторични труса, специалисти очакват сеизмичната активност да продължи поне две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срази като домакин Марек за 12-а победа в НВЛ при мъжете
Левски срази като домакин Марек за 12-а победа в НВЛ при мъжете
ЦСКА даде само гейм на Левски във волейболното Вечно дерби при дамите
ЦСКА даде само гейм на Левски във волейболното Вечно дерби при дамите