НОВИНИ

Почти зимни температури - какво време ни очаква през уикенда

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 08.10.2021
23686
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Времето рязко смени посоката с почти зимни температури. През уикенда ни очакват още дъжд и застудяване.

До момента по-съществени са валежите в Западна България, където първо заваля. Във Враца са измерени 12 литра на кв.м. Предупреждение за значителни количества е в сила днес в цялата страна.

Причината - средиземноморски циклон. Много райони с код жълто за проливни валежи има и утре.

Ще остане и много ветровито, особено по Черноморското ни крайбрежие.

Предупреждение от първа степен код жълто за проливни валежи е в сила днес в цялата страна. По-значителни количества се очакват до края на деня в Западна и Централна България, а във вечерните часове и през нощта – и в източните райони.

Ще бъде и много ветровито, с умерен, по поречието на Дунав и в Източна България - временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще се понижат още и в по-голямата част от страната ще бъдат между 11 и 13 градуса, малко по-високи в крайните югозападни райони и по Черноморието.

През нощта ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса.

И утре на много места ще продължи да вали. Код жълто за значителни количества остава в сила в западната половина от страната.

По Черноморието ще остане и много ветровито с умерен и силен североизточен вятър. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала, а на север от нос Калиакра вълнението ще бъде бурно, с височина на вълните до около 4 метра.

Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 7° до 12°, малко по-високи в южните райони от страната. В Източна България ще остане и много ветровито с умерен и силен североизточен вятър.

И по Черноморието ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури там ще са около 15° - 16°.

Съществена ще се задържи облачността и в планините, в някои райони ще се образуват и мъгли. Валежи ще има на много места, като границата между дъжд и сняг ще бъде около 1600 - 1700 метра.

Ще бъде и ветровито. Ще духа умерен югоизточен, по най-високите върхове - югозападен вятър. Температурите в курортите ще се понижат с още няколко градуса и максималните ще са от 1° на Алеко до 7° в Банско.

Облачно, дъждовно, ветровито и студено за сезона ще се задържи времето и в повечето райони от Балканите. Причината - средиземноморският циклон, който ще определя времето у нас и в близките дни.

В неделя ще вали главно в западната половина от страната, в понеделник валежите ще са повсеместни, в Южна България са възможни значителни количества.

В средата на седмицата температурите още ще се понижат, особено в западната част от страната, където е възможно сняг да превали на около 1000 метра височина.

Автор: Владимир Ковачев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС не е ревизирало отношението си към Пеевски след разкритията "Пандора"
ДПС не е ревизирало отношението си към Пеевски след разкритията "Пандора"
17 километра опашка от тирове на "Дунав мост" при Видин
17 километра опашка от тирове на "Дунав мост" при Видин