НОВИНИ

Няма опасност от разцепване на заседналия кораб въпреки лошото време

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 08.10.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава сагата със заседналия край Камен бряг товарен кораб. Прокуратурата повдигна обвинения на капитана и на втория помощник затова, че са допуснали плавателният съд да заседне, причинили са значителни повреди на кораба и са застрашили живота на екипажа. Товарът все още е в хамбара на плавателния съд, но лошото време засега не позволява да бъде разтоварен.

Сбъдна се синоптичната прогноза за силно влошаване на времето - бурен вятър, много силно морско вълнение, преди малко заваля и дъжд. В момента корабът се облива с вълни и не изглежда стабилен.

Изпълнителният директор на "Морска администрация” Венцислав Иванов обясни в "Денят започва", че към момента състоянието на кораба визуално не е променено и няма опасност от разцепване и счупване.

"Времето е много неблагоприятно в момента, вятърът почти е стигнал своя пик, който очаквахме - между 50 и 60 км/ч. Неприятно е вълнението, което е между 4 и 5 бала, на моменти вълните достигат до 3 метра в района на кораба, но нямаме някакво изменение от вчерашните 24 часа сутринта, когато бяхме в района и наблюдавахме кораба", допълни Иванов.

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" ще бъдат привлечени като обвиняеми

Трите котви, които са разположени и въжетата към тях са в непроменено състояние и извършват дейността, за която са сложени. Няма опасения да се намокри и сухият товар, тъй като люковите закрития са в много добро състояние.

Венцислав Иванов заяви, че няма информация каква е версията на моряците за случилото се и за техните показания в съда в Добрич. Никой от "Морска администрация" не е присъствал на разпитите.

"Възможно е да е човешка грешка, възможно е и други обстоятелства да са били утежняващи в случая на засядане на кораба", допълни той.

Корабът не може да остане без екипаж, ако в следващите няколко дена се изпрати втори екипаж или допълнителен екипаж от турския корабособственик, ще се качат на кораба, при други обстоятелства и добри условия - от "Морска администрация" и подготвен екипаж също ще се качат на кораба.

При подходящо време баржите ще бъдат извадени от контейнерите и въведени в експлоатация.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обявена за издирване жена, заподозряна за множество измами
Откриха обявена за издирване жена, заподозряна за множество измами
Трети национален протест на Браншова камара "Пътища" пред МРРБ (Снимки)
Трети национален протест на Браншова камара "Пътища" пред МРРБ (Снимки)