НОВИНИ

Какво ще се случи със заседналия кораб?

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 07.10.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
Регионални
Слушай новината

18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб, който вече е без екипаж. Товарът все още е в хамбара на плавателния съд, но лошото време засега не позволява да бъде разтоварен.

Морето е бурно, вятърът се засилва. Надписът "Вера Су" на борда на кораба вече не се вижда.

Периодично от забранената зона, където е палатката на Гранична полиция излиза екип, който проверява състоянието на трите въжета. Важно е те да издържат, защото крепят кораба към дъното, за да не се стигне до разлив на товара. Добрата новина е, че екипажът вече е на брега. Днес те бяха разпитани от съда в Добрич.

Екипажът на "Вера Су", който беше евакуиран по желание на капитана, се чувства добре и е настанен в общински хотел в Каварна.

"Няма човек, който да има дори драскотина при евакуацията. Следващият етап, който предстои, е вече разтоварването на кораба и предприемането на мерки за неговото извеждане", обясни директорът на "Аварийно-спасителна дейност" Румен Николов.

Заради лошото време разтоварването на кораба от азотния тор ще започне най-рано в понеделник.

"Условията са неблагоприятни, а се очаква в следващите часове да станат още по-неблагоприятни", допълни Николов.

Надуваемите баржи, на които ще бъде прехвърлен товарът, вече са във Варна.

"Всяка баржа има компресор и оборудване, което ще допринесе за подготвянето им в работно състояние. След което се вдигат, спускат се на вода и с помощта на буксири ще се закарат в района на кораба. В зависимост от скоростта на буксира 5 - 6 часа е преходът", обясни Румен Николов.

Платформите са с вместимост от 100 тона и разполагат със собствени помпи за разтоварване на овлажнения азотен тор. Товарът ще бъде складиран в Балчик.

"Трябва да предприемем мерки, ако това ще се извършва от наша страна, да бъдат осигурени както подходящи транспортни средства, за да не се разлее товарът, както и да не се злоупотреби с него", каза още Николов.

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" ще бъдат привлечени като обвиняеми

При напускането на кораба моряците са изключили всички системи, включително и агрегата за ток. За да започне разтоварването, на борда трябва да има екипаж. Български или турски ще бъдат моряците - все още не е ясно.

"Не сме получили окончателния отговор от корабособственика дали ще изпрати нов екипаж, или ще бъде дадена възможност на наш екипаж да се заеме с оживяването на кораба за задействане на механизмите му", отговори Николов.

Самата евакуация на моряците продължи час и половина. Един по един те се изкачиха до платото по въжена стълба, спусната от близките скали. Рискованата евакуация се усложняваше от силния вятър и високите вълни, които заливаха палубата на “Вера Су”. Драматичен момент беше заплитането на един от моряците във въжетата на стълбата. Това наложи един от спасителите да слезе на палубата и да остане там до края на акцията, за да помага.

А най-емоционалният момент беше напускането на кораба от капитана: тогава той остана за няколко минути на палубата, целуна мачтата и се изкачи по въжената стълба. Евакуацията е много рискована, защото екипажът е подготвен само за морски аварии, категоричен е Добри Добрев, който от години подготвя планински спасители.

“В условията, които са създадени за евакуация на персонала, е доста стресиращо и трудно, защото трябва да се изкачи около 20 метра по една мрежа, да се изкачи по върха на скала, която отново е във водата и от скалата до брега да се прехвърли с хоризонтална алпийска въжена линия", обясни спасителят.

След евакуацията на екипажа “Вера Су” остава собственост на турската компания.

"Ако се предяви иск и корабособственикът бъде осъден, корабът може да бъде продаден, за да обезпечи направените разходи по операциите", смята адвокатът по морско право Христо Раев.

Според международното морско право, ако корабособственикът реши да върне екипажа на борда, той трябва да отправи официално искане до Министерството на транспорта.

Екип на БНТ-Варна

ПОВЕЧЕ ЗА САГАТА СЪС ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село остана без хляб за две седмици
Село остана без хляб за две седмици
Прогноза: Горивата ще поскъпнат с още между 5 и 7 стотинки
Прогноза: Горивата ще поскъпнат с още между 5 и 7 стотинки