НОВИНИ

"Тайни клиенти" хванаха шофьори, които нерегламентирано превозват хора и товари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:43, 07.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: МВР
Слушай новината

С помощта на "тайни клиенти" хванаха шофьори, които нерегламентирано превозват хора и товари. Никой от тях не е издал документ срещу получените за услугата пари. Така автомобилите на нарушителите останаха без регистрационни номера.

Екипи на "Икономическа полиция", НАП и Автомобилната администрация заеха позиции на няколко ключови места в столицата. Едното е в близост да Централните гара и автогара. Клиент под прикритие използва популярно интернет приложение.

"Което позволява пътници да наемат случайни частни автомобили и шофьори и да ги използват като вид такси", обясни инспектор Надя Петрова от Национална полиция.

Бързо намери частен автомобил, който да го докара до Централната автогара срещу предварително уговорена сума. При плащането обаче не получи документ. Служителите на НАП веднага съставиха акт на шофьора.

"От страна на "Автомобилна администрация" те имат право до една година да спрат автомобила от движение", допълни инспектор Петрова.

И инспекторите на "Автомобилната администрация" веднага свалиха регистрационния номер на автомобила, с който е осъществен нерегламентираният превоз. Друг клиент под прикритие пък си нае лек автомобил до района на храм-паметника "Св. Александър Невски". Там се повтори същата процедура. Наемането на такъв нерегламентиран транспорт крие рискове.

"Опасността е такава, че не знаете на какъв шофьор ще попаднете. Първо дали тези шофьори са адекватни, дали не са злоупотребили с вещества, дали не са криминално проявени. Дали са компетентни да извършват такава дейност и дали имат психологическа годност", обясни инспектор Петрова.

Според анализа около 15 000 автомобила в София, Пловдив, Варна и Бургас извършват подобни услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теглят жребия за квалификациите за Евро 2024 на 9 октомври догодина
Теглят жребия за квалификациите за Евро 2024 на 9 октомври догодина
Фандъкова възложи наблюдение на нивата на реките и язовирите заради очакваните дъждове
Фандъкова възложи наблюдение на нивата на реките и язовирите заради очакваните дъждове