НОВИНИ

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" ще бъдат привлечени като обвиняеми

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:20, 07.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера екипажът на заседналия кораб "Вера Су" слезе на сушата, но това далеч не е краят на кризата - корабът е там - натоварен, заседнал и потъващ - сега на борда му ще трябва да се качат други моряци. Българската прокуратура допуска, че причината за засядането е човешка грешка. Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба ще бъдат привлечени като обвиняеми.

От прокуратурата съобщиха, че ще бъдат повдигнати обвинения на капитана и втория му помощник, като те ще бъдат задържани за срок до 72 часа. Очаква се прокуратурата след това да поиска постоянна мярка задържане под стража. Предполага се, че вторият помощник-капитан е бил на вахта в злополучната вечер, когато корабът заседна. Продължихме да разговаряме с моряк от екипажа, който ни увери, че той и неговите колеги се чувстват добре. Според наши източници единият от моряците е поискал да му бъде направен тест за COVID-19. Направен му е бърз антигенен тест, който е отрицателен. А пред Иво Никодимов днес оперативният мениджър на компанията оператор на "Вера Су" заяви, че съдействат изцяло на разследващите.

Какво ще се случи със заседналия кораб?

Около шест часа моряците от кораба "Вера Су" бяха разпитани в присъствието на съдия. Около 16.00 ч. те бяха изведени от съдебната палата в Добрич.

Делото за злополуката с кораба вече е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Още след като екипажът напуснал кораба вчера, на прокуратурата са били предадени всички корабни документи.

"Ще бъдат задържани за срок до 72 часа с предаване за постоянна мярка за задържане от съда. Останалите моряци са разпитани, ние няма да имаме отношение към тях. Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Имаме насоки за причините за инцидента, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро е човешка грешка", обясни окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Прокуратурата продължава да работи по ключови въпроси, които все още не са напълно изяснени.

"Продължаваме да работим и по трите направления по отношение замърсяването на околната среда, за действията или бездействието на администрации", допълни прокурорът.

Ексклузивно: БНТ се свърза с мениджъра на компанията собственик на "Вера Су"

Моряците все още не дават изявления пред медиите. Един от тях обаче в чат през мобилно приложение ни информира какво се случва с тях. "Нашата компания прави всичко необходимо в момента. Хотелът беше малко студен. Засега всичко е наред".

Екипът ни и днес се свърза с мениджъра на компанията оператор.

"Знаете, че екипажът и капитанът на кораба вчера напуснаха борда. В момента са на разпит в прокуратурата. Има разследване, което ние не можем да коментираме. Всичко ще се изясни. Правим необходимото и съдействаме с каквото можем. Нищо повече не мога да ви кажа за момента", заяви Чанатай Йълмаз.

Според наши източници представител на компанията, както и застраховател, са били днес в съда заедно с моряците. Възможно е моряците да поискат консулска защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женска съдийска бригада ще ръководи мач на англичаните
Женска съдийска бригада ще ръководи мач на англичаните
Прокуратурата разпореди проверка за замърсяването на въздуха в Димитровград
Прокуратурата разпореди проверка за замърсяването на въздуха в Димитровград