НОВИНИ

Подарък за рожден ден: НАСА показва снимки от "Хъбъл", заснети в конкретен ден

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 13.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Сайтът на НАСА с интересна функция: потребителите, родени след 1990 г. могат да видят снимки на Вселената, заснети от телескопа "Хъбъл" на рождената им дата. Споделянето на кадрите се превърна в ТикТок предизвикателство, а хаштагът "#Hubble30", с който се разпространяват, вече има почти 48 млн. гледания.

Любителите на Космоса могат да узнаят как е изглеждала частица от него на рождената им дата, ако са родени след 90-та година, като потърсят секцията "Космически телескоп "Хъбъл" в сайта на НАСА и въведат деня на раждането си. Във всеки ден от обиколката си телескопът "Хъбъл" в продължение на 30 години е улавял впечатляващи кадри на мъглявини, галактики и далечни космически обекти. Изображенията на комически обекти са черно-бели, разказва астрономът доц. Евгени Овчаров.

"Те се снимат със специални филтри и след специална обработка може да се получат тези красиви изображения. Новата опция на сайта на НАСА позволява да се види на дадена дата какво е снимал космическият телескоп "Хъбъл". Натрупаните данни са наистина огромно количество за най-разнообразни астрономически обекти и явления", заяви доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра „Астрономия" в СУ.

Кадрите на "Хъбъл" първоначално са заснети като част от научна задача, каквато има всеки един голям телескоп. За повечето хора обаче това е повод да обърнат поглед към обектите на нощното небе.

Автор: Драгомир Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво ще следи полицията по време на абитуриентските балове
За какво ще следи полицията по време на абитуриентските балове
Силата да помагаш: Доброволци в София продължават подкрепата за бежанци от Украйна
Силата да помагаш: Доброволци в София продължават подкрепата за бежанци от Украйна