НОВИНИ

Асен Василев обеща нови мерки срещу инфлацията, ще бъдат обявени до дни

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 13.05.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на следващата седмица правителството ще обяви допълнителни мерки, които да компенсират доходите на хората и бизнеса заради инфлацията и високите цени. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Кирил Петков и Асен Василев са съгласни, че ситуацията с инфлацията е тежка за българските семейства и най-бедните, затова ще предложат нов пакет от мерки. Припомниха какво е направило правителството досега - над 4 млрд. лева за компенсации за цените на тока, повишени детските надбавки, обезщетение за безработицата, добавки от 70 лв. за пенсионерите.

"Минималната заплата беше вдигната от 1 април, както знаем - с 11%, което е горе-долу ръста на инфлацията към момента. Виждаме ръст на средната заплата и в бизнеса. Нивото на енергоизточници - България успя да запази нивата, които бяха от миналото лято и есен, което даде конкурентно предимство на българските фирми и позволи на българските граждани да усетят по-малък шок в сметките", заяви Асен Василев.

От ДПС обаче попитаха.

"Ако влезете в едно българско семейство, знаете ли на какво мирише в момента - ухае на бедност. Защо гладът дойде в България по време на вашето управление", каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

"Може би корупцията, която и вие знаете, е изяждала доходите на българите през тези години. Сега, когато ние трябва едновременно да се борим с корупционните схеми, с изчистването на батаците, трябва да се справяме и с кризата, която идва отвън, ние правим всичко, което можем, но съм сигурен, че нещата, които направихме, бяха най-правилните в безпрецедентната световна криза, в която се озовахме", каза Кирил Петков.

Отговори и на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Г-н Борисов непрекъснато говори какви са били цените преди и сега. Той много добре знае, че нищо не може да направи на световните борси, нито да спре войната в Украйна. Но се упражнявате на политически пиар от сутрин до вечер, което не ви прави чест, защото в този момент ние трябва да сме обединени", каза Кирил Петков.

Днешният контрол беше съпътстван и със сериозно напрежение между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". В декларация Десислава Атанасова обвини управляващите, че водят страната от криза в криза.

"На вас ви остава само едно - оставка", заяви Атанасова.

Това провокира Асен Василев да опровергае всички отправени обвинения. Настана спор и заместник-председателят на НС Мирослав Иванов, който е от "Продължаваме промяната", отне думата на опозицията и даде кратка почивка, за да се охладят страстите. След почивката от "Продължаваме промяната" отговориха на ГЕРБ с контарадекларация, в която призоваха да не сеят дезинформация.

"И сега ще пуснем още мерки, поне за милиард и половина, а в същото време ни казват пари в хазната няма. Въпреки всички разходи и компенсации, безпрецедентни в българската държава", заяви Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Мирослав Иванов. Той отговори, че няма да я подаде, защото е спазвал правилника на Народното събрание и няма никакво нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас срещу Зверев в полуфиналите на "Мастърс 1000" турнира в Рим
Циципас срещу Зверев в полуфиналите на "Мастърс 1000" турнира в Рим
В Пловдив показват уникални великденски яйца, дарени от цар Борис и царица Йоанна
В Пловдив показват уникални великденски яйца, дарени от цар Борис и царица Йоанна