НОВИНИ

Комините на десетки жилищни сгради в Бобов дол са опасни

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 13.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Комините на десетки жилищни сгради в Бобов дол са опасни и се нуждаят от спешен ремонт. Преди дни е рухнала тераса на един от високите блокове и по чудо никой не е пострадал. От общината са проверили всички сгради, изготвили са списък с 22 обекта, в които собствениците трябва да укрепят полуразрушените комини. Шест сгради в центъра са в най-лошо състояние.

В блок 8 в центъра на Бобов дол някои от комините са се срутили и тухлите са разпилени по покрива. Васил Сотиров живее тук и разказва, че винаги е нащрек - от покрива са падали и тухли, и керемиди, понякога и мазилка.

Общината е издала предписания за спешно укрепване на комините на този и още пет блока в центъра. В останалите 16 сгради собствениците имат месец и половина, за да обезопасят комините. Но не само те са опасни.

Повечето жилищни сгради в Бобов дол са строени през 70-те и 80-те години на миналия век, когато мината осигурява работа на хиляди хора и града е във възход.

В повечето жилищни сгради в квартал „Еверест“ стотици апартаменти са празни. В някои от блоковете има по едно – две семейства на етаж. Сградите бавно, но сигурно се рушат. От години много жилища в Бобов дол са обявени за продажба, но интересът е почти нулев. И все пак има хора, които избират да си купят жилище тук.

Работа в града няма. Илия, който е доволен, че си е купил жилище в Бобов дол, всеки ден пътува до столицата, но пътят не му тежи, защото разстоянието се изминава за 40 минути.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донев и Иванов ще играят за титлата на двойки на тенис турнир в Гърция
Донев и Иванов ще играят за титлата на двойки на тенис турнир в Гърция
Кои са най-високо платените професии в България
Кои са най-високо платените професии в България