НОВИНИ

Специално за "Светът и ние": Руският карикатурист Йолкин, автор на най-известните образи на Путин

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 13.05.2022
Чете се за: 07:12 мин.
По света
Слушай новината

Сергей Владимирович Йолкин е руски карикатурист, чиито образи са добре познати от издания като "Известия", "Руская газета", "Москоу Таймс" и други. Той е носител на награди от много международни конкурси.

По образование Йолкин е архитект, той е участвал в проектирането на Воронеж и Белград. Йолкин е автор на някои от най-характерните изображения на президента Путин.

Карикатуристът твърди за личния си професионален път, че е "нетипичен, неправолинеен, нехарактерен". Този път го доведе и в България, където от известно време рисува - за "Дойче Веле", "Радио Свобода Европа" и други медии, които си позволяват да публикуват произведенията му.

Йолкин даде специално интервю за "Светът и ние".

Възможно ли е в момента един сатирик като Вас да работи в Русия, да бъде спокоен, да твори според възгледите си и съвестта си?

- С работата си сатирикът може да си навлече големи проблеми - той може да бъде подведен по член от наказателния кодекс, да му бъде наложена глоба, или задържане под стража за неизвестен срок.

Разкажете по-подробно за сатиричните рисунки, които сте направили напоследък, какви теми Ви вълнуват?

- На първо място това е външната политика на Русия, вътрешната ѝ политика също. Това са действията на нашите политици, под ръководството на Владимир Путин. Тези са темите, които най-много ме тревожат. Основният проблем днес за целия свят са действията на Русия на територията на съседна Украйна. Това е голям проблем както за Русия, така и за целия свят.

Наскоро гледахме парада за 9 май на Червения площад. Вярват ли днешните руснаци, че те все още са победители?

- Да социологическите анкети показват, че повечето руснаци вярват на това, това им харесва, устройва ги такова положение, изглежда, те имат такава потребност.

Доколко са важни за парадите за това?

- Когато в страната има икономически проблеми и хората живеят все по-бедно, цените се покачват, парадът може някак си да ги откъсне от тези проблеми, да ги зарадва. И както изглежда, властта се възползва от тези паради именно с такава цел.

Добре е известен вашият образ на човечето с дългия нос, който хората възприемат като Путин.

- Една значителна част от моите абонати в социалните мрежи слагат палец, абонират се за мен, значи на някой това се харесва, аз за това работя, това ми носи удовлетворение.

Как стигнахте до този образ и наистина ли това е Путин или това е събирателна фигура на властта?

- Преди наистина това беше само Путин, аз го рисувам повече от 20 години, но напоследък, когато дойде власт Съвета за национална сигурност, струва ми се, че нещо в него се промени, т.е. този Съвет от възрастни хора стана нещо като колективен Путин. Да, това е така.

Изобразявате не само Путин, но и Байдън, и Меркел. Какво е общото между хората на високи постове?

- Вероятно голямата отговорност. И още - важно е да бъдеш много стриктен и внимателен в своите действия и думи - гледат те милиони очи, очакват от теб някакви думи и действия, трябва много отговорно да се отнасяш към действията си, към думите си.

Т.е. обединява ги отговорността?

- Да, на първо място!

Много хора в България, свързани с руската култура имат усещането, че отричайки Путин, отричат и руската култура?

- Когато свистят оръдията, културата се измества на по-заден план, затова трябва да се сключи мир, да престанат да убиват хора и едва тогава може да се повдига въпроса за културата, за значението на руската култура, а засега ми се струва преждевременно да се говори за това.

Доколко интелигенцията в Русия е свързана с властта?

- Разбира се, една значителна част от интелигенцията е свързана с властта, тъй като те получават пари от властта, при това значителни пари и затова зависят от властта. Това за Русия е нормално.

Културните дейци от целия свят също не са единни по въпроса за това, трябва ли да се допускат до участие в големите фестивали и мероприятия известни руски актьори, артисти или спортисти. Какво мислите за това?

- Мисля, че това не е правилно. Смятам, че резултатът от всичко това по-скоро помага на Путин и на руската власт. Тези действия дават основание на руската пропаганда да говори за русофобия по целия свят и като резултат хората още повече се сплотяват около властта, около Кремъл.

Следите ли новините в България, успяхте ли вече да се запознаете с различните гледни точки за войната у нас?

- Не, аз малко съм общувал с местните жители, а пък те питат предимно мен за това, как се отнасям към онова, което се случва.

Ще направите ли карикатури с български персонажи?

- В бъдеще е възможно. Засега не съм готов за това. Още е рано. Необходимо ми е по-дълбоко да навляза в темите на българските проблеми. Засега не съм готов достатъчно.

А ще изпращате ли и занапред свои карикатури за руските средства за масова информация? Къде ще можем да ги видим?

- В Русия аз публикувам карикатури в изданието, което се нарича „Нов проспект". Да, ще го правя.

Вярвате ли че чрез карикатурите си, чрез своите образи ще можете да оказвате влияние на повече хора, отколкото това правят други медии?

- Би било твърде самонадеяно за мен, но ми се иска да вярвам в това. Надявам се на това.

Може ли да се поставят под забрана словото и истината?

- Вижда се, че може да бъде издаден такъв закон, указ. Но в действителност, разбира се, словото на истината не може да бъде забранено.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-високо платените професии в България
Кои са най-високо платените професии в България
С тържествена церемония бе отбелязан 65-годишният юбилей на Български спортен тотализатор
С тържествена церемония бе отбелязан 65-годишният юбилей на Български спортен тотализатор