НОВИНИ

Още 500 милиона евро военна помощ ще предостави ЕС на Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:24, 13.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 милиона евро. Това съобщи европейският първи дипломат Жозеп Борел в кулоарите на срещата на външните министри от Г-7 в Германия.

Борел изрази оптимизъм, че през следващите дни ще бъде постигнато споразумение за налагане на ембарго върху вноса на петрол от Русия. Ако не се постигне съгласие на ниво посланици, въпросът ще бъде обсъден в понеделник на срещата на външните министри на страните от ЕС.

Британският външен министър Лиз Тръс се обяви за доставянето на повече оръжия на Украйна. Представителят на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че страните от Г-7 са единни в подкрепата си за Украйна и в бъдеще.

Към колегите си от Групата на 7-те най-развити икономики се присъединиха и външните министри от Украйна и Молдова.

"Повече подкрепа за Украйна, включително военна. Европейският съюз ще предостави нов транш от 500 милиона евро, с което общата помощ възлиза на два милиарда евро. Тези 500 милиона евро са за тежко въоръжение", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

"Много е важно сега да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме още оръжия на Украйна и като засилваме санкциите", заяви Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания.

"Ще продължим и в бъдеще да подкрепяме борбата на Украйна за нейния суверенитет до победата на Украйна. Ние не сме във война с Русия, тя е тази, която е във война с Украйна", заяви Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха скулптура на Едгар Дега за близо 42 млн. долара
Продадоха скулптура на Едгар Дега за близо 42 млн. долара
Случаи на острия хепатит при децата и в Гърция
Случаи на острия хепатит при децата и в Гърция