НОВИНИ

Валежи, гръмотевици и вероятност за градушки през почивните дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 13.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Времето
Слушай новината

Днес ще бъде още по-топло, в сравнение с вчера, с максимални температури между 27° и 32°, по Черноморието - от 18° до 27°. В следобедните часове в по-голямата част от страната ще остане слънчево. Повече облаци ще има в планините, а на отделни места в масивите от Югозападна България, ще превали и прегърми.

В часовете след полунощ облачността от северозапад ще започне да се увеличава и утре на много места ще има валежи и гръмотевици.

Голяма е вероятността за локални интензивни валежи и градушки. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, ще се усили, с него ще започне да прониква по-хладен въздух и максималните температури слабо ще се понижат, спрямо днес - от 25° до 30°, в София около 25°.

На морския бряг, на места първо по северното крайбрежие, а до вечерта и по южното, също ще превали и прегърми. Ще духа умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Лоши условия за туризъм в планините - в часовете около и след обяд на много места ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен северозападен, по билата - североизточен вятър. Температурите и там ще се понижат с няколко градуса и максималните в курортите ще са от 11° на Алеко до 21° в Банско.

Проливни валежи и силни гръмотевични бури се очакват утре не само у нас, но и в много райони на Балканите. Причината - студен атмосферен фронт, който преминава през полуострова.

В неделя вятърът ще отслабне, но максималните температури ще се понижат с още 3 - 4 градуса. Валежи, придружени от гръмотевици, ще има на повече места в Централна и Източна България. В понеделник ще превалява все още само в източните райони, а във вторник отново в цялата страна ще бъде слънчево, а температурите съществено ще се повишат, но временно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От СДВР уверяват, че сигурността на финала е осигурена
От СДВР уверяват, че сигурността на финала е осигурена
Билетите за мачовете от Лигата на нациите са в продажба
Билетите за мачовете от Лигата на нациите са в продажба