НОВИНИ

Асен Василев: Имаме уверението на ЕК, че България ще бъде включена в изключенията

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:44, 13.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Политика
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че е получил информация от ЕК, че България ще бъде включена в списъка с изключенията, за които няма да важи петролното ембарго от Русия.

В кулоарите на парламента той заяви:

"Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключението. Това зависи, сега като излезе новия формат на мерките, там има много тежки разговори с други-държави членки, както знаете, не с България. Така че, когато излезе новият пакет от мерки, би следвало изключението за България да бъде включено. Това зависи от комисията в момента, поне аз лично не съм получил информация кога се очаква. България е на масата. Ние ясно сме заявили, че за да подкрепим този пакет, България трябва да бъде включена в изключението".

Асен Василев заяви също, че мерките за инфлацията ще бъдат обявени другата седмица.

"Минималната заплата беше вдигната от 1 април, както знаем с 11%, което е горе- долу ръста на инфлацията към момента. Виждаме ръст на средната заплата и в бизнеса. Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени, в момента се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Живот и здраве в началото на следващата седмица ще бъдат официално обявени всичките мерки. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани. Нивото на енергоизточници - България успя да запази нивата, които бяха от миналото лято и есен, което даде конкурентно предимство на българските фирми и позволи на българските граждани да усетят по-малък шок в сметките", каза Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха група за рекет в Бургас, изнудвала деца да продават наркотици
Задържаха група за рекет в Бургас, изнудвала деца да продават наркотици
ЦСКА 1948 и Арда ще подкрепят благородна инициатива
ЦСКА 1948 и Арда ще подкрепят благородна инициатива