НОВИНИ

Засилени проверки на МВР във връзка с абитуриентските балове

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:02, 13.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

МВР стартира засилени проверки във връзка с абитуриентските балове. Проведени са срещи с ръководствата на училищата, както и с представители на охранителните фирми, които се грижат за сигурността в учебните заведения, стана ясно на брифинг в Главна дирекция "Национална полиция".

От полицията заявиха, че това, че някой празнува, не означава, че може да нарушава правилата.

"Проведени са срещи-беседи както с ученици, така и с техните родители, във връзка с планираните екскурзии, за да се организира безопасното придвижване на абитуриентите, свързано с колони от автомобили. Напомняме на абитуриентите за управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества и какви са последиците. Организирани са срещи с регионалните управления на образованието и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" по отношение на организираните пътувания. Извършен е инструктаж на водачите на превозните средства, с които се превозват учениците", заяви Мария Ботева от отдел "Пътна полиция".

По думите ѝ в момента предвид матурите в много от дните, в които учениците не учат, те участват в различни организирани прояви.

"Правят се контролни проверки на водачите на автобуси и микробуси. Призовавам абитуриентите да не се показват през прозорците или други отвори", допълни Мария Ботева.

Съставени са протоколи за предупреждение към абитуриенти, съставени са 102 акта. На място са установени 3 нарушения за алкохол, 232 за скорост.

Справка на СДВР показва, че ученици от над 150 столични училища ще имат различни тържества и пътувания. Най-много училища ще празнуват по традиция на 24 май - тогава 30 ще имат балове.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Йоана Миланова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Имаме уверението на ЕК, че България ще бъде включена в изключенията
Асен Василев: Имаме уверението на ЕК, че България ще бъде включена в изключенията
Как България помага на украинските бежанци - БНТ в един от доброволческите центрове
Как България помага на украинските бежанци - БНТ в един от доброволческите центрове