НОВИНИ

От първо лице Бруно Бекман: Разказ за война и музика

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:55, 13.05.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Бруно Бекман, който направи поредица от ексклузивни репортажи за БНТ от най-горещите точки на войната в Украйна, има една голяма страст - "Евровизия". За 16-а година той е част от екипа на Европейския съюз за радио и телевизия за песенния конкурс.

Един ден животът и работата му са Украйна и войната, на следващия животът и работата му са Торино и "Евровизия". Бруно Бекман е събрал палитра от преживявания.

"Всичко е емоции. И аз съм голям фен на "Евровизия", защото за 16-и път участвам. Тук работя за Европейския съюз за радио и телевизия. БНТ е много важен член на Европейския съюз за радио и телевизия. Като продуцент работя с екип от 34 души - оператори, монтажисти. И обичам тази работа, защото за мен понякога в политиката Европейският съюз се проваля, но никога не се проваля с конкурса за песен "Евровизия", заяви Бруно Бекман.

След два месеца в Украйна срещите тук в Торино му напомнят за там.

"Войната е в мислите ни всяка сутрин, когато се събуждаме. Надяваме се, че ще свърши. Първият ден, когато пристигнах тук преди около седмица, бях отвън с моя оператор и на мига забелязах няколко украинци. Все пак прекарах два месеца там и започнахме да говорим. И сега все повече и повече украинци чакат, когато излизаме отвън пред залата, защото ние тъкмо се върнахме от Украйна и те искат да видят снимки, искат да чуят разкази на очевидци. Така че - където и да отидеш в Европа днес и където и да отидеш по света войната те следва", допълни Бруно Бекман.

Войната повлия и на "Евровизия". Въпреки че конкурсът не е политически, Русия беше изключена тази година.

"Липсва ни руската делегация тук. Но е неизбежно тази година да няма малко политическа част в атмосферата на песенния конкурс. Но това е просто, защото всички ги е грижа за мирното решение за тази война. Всички ги е грижа за свободата на хората, всички искат да имат свободна воля. И тази година песенният конкурс ще се опита да предаде това послание", добави Бруно Бекман.

Когато говори с очакване за развръзката на конфликта в бъдеще време го прави с надежди.

"Надеждата е опасно нещо. Надявахме се войната да свърши вчера. Надявахме се да свърши преди много време. Но изглежда, че, особено в Донбас и Източна Украйна, войната ще продължи, ще продължи в цялата страна. Надеждите ни са в хората с кураж - стари и млади в Русия, на които им е много трудно и трябва да ги уважаваме, да им съчувстваме за това, че надигат гласове на несъгласие с Русия. И се надяваме да предадат посланието и някак си с помощта на руснаците, защото тава е първата ни надежда, да спрем тази война", коментира още той.

Бруно чертае и друг сценарий.

"От друга страна може да има обратен огън за Русия всеки момент. Когато осъзнаят, че ситуацията е безнадеждна. А е безнадеждна точно сега за Русия от гледна точка на силата на тяхната армия, дисциплината, стратегията, страхувам се и се надявам, че греша, както великият философ Волтер казва: "Обичам да греша, защото това означава, че съм научил нещо", но се страхувам, че ситуацията може да се премести към Русия, където може да започне гражданска война", сподели Бруно Бекман.

Видял ужаса на войната, Бруно Бекман пожелава просто: Свобода и любов.

"Боли ме както за руския, така и за украинския народ. 2022 година е. Всички просто искаме да сме щастливи, да се наслаждаваме на свободата, която имаме, да обичаме родителите си, бабите и дядовците си, просто да обичаме нашите приятели и семейства", каза още Бруно Бекман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид вкара 6 гола и изпрати Леванте в Сегунда дивисион
Реал Мадрид вкара 6 гола и изпрати Леванте в Сегунда дивисион
При ракетния удар в Одеса сериозно са пострадали кооперации. Вижте какво разказаха хората пред екипа на БНТ
При ракетния удар в Одеса сериозно са пострадали кооперации. Вижте какво разказаха хората пред екипа на БНТ