НОВИНИ

При ракетния удар в Одеса сериозно са пострадали кооперации. Вижте какво разказаха хората пред екипа на БНТ

Александър Марков
от Александър Марков
08:45, 13.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
Европа
Слушай новината

Четири сирени за въздушна тревога огласиха небето над Одеса за последните 24 часа. Със струпването на присъствие на Руската Федерация в Западното Черноморие и с нарастване на кризата с горивата, все повече хора се чудят дали не е време да напуснат Одеса. В града има комендантски час.

От 9 май вечерта, когато руски ракети унищожиха търговски център в града, не е имало ракетни удари, но кооперациите в района са силно засегнати. Хората, които живеят там показаха пред екипа на БНТ осколки от ракетите и как се опитват да възстановят щетите.

Ето какво разказаха те пред нашите специални пратеници в Украйна - Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев:

Търговският център в Одеса няколко дни, след като руска ракета "Калибър" унищожава няколко от халетата му.

В близост до жилищни постройки на няколкостотин метра оттук. Край разрушенията срещаме Людмила, която е една от много, чиито домове са засегнати от ударната вълна. Експлозията от високотонното оръжие е била толкова силна, че е издълбала кратер от няколко метра.

"На 9-и вечерта имаше силен взрив. Ние бяхме в съседната жилищна сграда. Много силно почувствахме експлозията. Разбит е прозорецът в дома ни, има други щети. Доста време ще трябва, защото са избити прозорците в цялата сграда. Проблемът е, че сега много поскъпнаха всички материали, а са много изкъртените прозорци. Имаше информация, че тук е склад за боеприпаси, оръжия. Затова е бил цел на този удар. А съседните сгради пострадаха, защото са близо до този търговски център", казва Людмила.

Людмила и съпругът ѝ, който не желае да бъде сниман, тъй като майка му се намира в Херсон, ни отвеждат до кооперацията. Показват ни осколки от разрушената ракета.

В кооперацията домоуправителят Наталия казва, че с щети от взрива са 112 апартамента.

"Все още събираме информация от всички собственици на апартаменти какви са щетите. Фирмата, която слага прозорците, ще ги смени, а ние се надяваме на компенсации от кметството и държавата", казва Наталия.

Колкото повече продължава войната, толкова по-силна става несигурността, която тези хора изпитват за бъдещето си. Не само заради живота, но и заради осакатената икономика, загубата на работни места, предстоящата зима, която не вещае нищо добро.

"Да, всички ни е страх, но аз вярвам, че Украйна ще се справи и благодарим на нашите войници - те са най-добрите, поклон. Благодарение на тях вярваме, че ще победи Украйна", казва Наталия, която е домоуправител на кооперация.

Мария Карагенова ни въвежда в нейния дом, който изплаща вече пета година.

"Тук живея, в тоя дом, именно когато се случи това нещо, ме нямаше, бях на работа, беше дъщерята в тоя период и тя, слава богу, я спасява, че беше във ваната. Казвам - а, когато гръмна, аз даже не разбрах. Каквото успях да се облека и бързо излягах", казва Мария.

Съседите на Мария я посъветвали да не сменя прозорците. Защото не се знае дали утре няма да има нов взрив.

"Не мога да кажа за тази война нищо хубаво. Покрай нея казват, че в дадена ситуация искали въобще Одесата да я разгърмят, бягайте от Одеса. Аз Одеса я обичам, аз тука вече живея 13 години и не искам да се махам. Обичам Одеса и да се махам оттука, но къде? Под прицелам - навсякъде може да те срещне. Пък да бягам, нямам дом, никъде нямам дом, искам тук да живея, на моята земя, тук ми е квартирата, тук ми е угълът. Надявам се, че нас Божекът ще ни спаси от всево влехова, всево плахова", казва тя.

За войната казва ясно:

"А за войната - по-добре да мълчиш и да не казваш нищо лично, защото никой нищо не знае. Аз съм малък човек. Надявам се това да бъде последната щета. Надявам се".

В Одеса гориво почти няма, а където има, се взима със специални карти. Приднестровието наблизо, Черно море и Миколаев, където е фронтът обкръжават града от три посоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице Бруно Бекман: Разказ за война и музика
От първо лице Бруно Бекман: Разказ за война и музика
Тотнъм се доближи до Арсенал след разгром в дербито на Северен Лондон
Тотнъм се доближи до Арсенал след разгром в дербито на Северен Лондон