Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кирил Петков: Получаваме цялото количество азерски газ от 1 юли

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:29, 13.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От 1 юли България ще получава пълните количества от договорения от Азербайджан газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков на днешния блицконтрол в парламента. Той потвърди и пред депутатите, че американска компания ще доставя газ за България, без посредник и на цени по-ниски от тези на "Газпром".

"Добрата новина днес е, че това което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставка от азерски газ, вече няма да е това факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли".

Асен Василев: Имаме уверението на ЕК, че България ще бъде включена в изключенията

По думите му всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България.

"Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси - няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала", допълни Кирил Петков.

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

"Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда "Стамболов", където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България", каза още Кирил Петков.

По повод предстоящото му посещение в Република Северна Македония той каза, че не се предвижда да бъдат подписани конкретни документи.

"Не е финализирана срещата още в точния ѝ състав, но едно е сигурно - продължаваме конструктивния диалог, но няма да няма да бъде подписано нищо конкретно на тази дата", каза Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Маями приключи с Филаделфия, Далас отказа да се предаде срещу Финикс
Маями приключи с Филаделфия, Далас отказа да се предаде срещу Финикс
"Стронг мен" се завърна в Русе
"Стронг мен" се завърна в Русе