НОВИНИ

Кирил Петков: Получаваме цялото количество азерски газ от 1 юли

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:29, 13.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От 1 юли България ще получава пълните количества от договорения от Азербайджан газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков на днешния блицконтрол в парламента. Той потвърди и пред депутатите, че американска компания ще доставя газ за България, без посредник и на цени по-ниски от тези на "Газпром".

"Добрата новина днес е, че това което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставка от азерски газ, вече няма да е това факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли".

Асен Василев: Имаме уверението на ЕК, че България ще бъде включена в изключенията

По думите му всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България.

"Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси - няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала", допълни Кирил Петков.

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

"Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда "Стамболов", където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България", каза още Кирил Петков.

По повод предстоящото му посещение в Република Северна Македония той каза, че не се предвижда да бъдат подписани конкретни документи.

"Не е финализирана срещата още в точния ѝ състав, но едно е сигурно - продължаваме конструктивния диалог, но няма да няма да бъде подписано нищо конкретно на тази дата", каза Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маями приключи с Филаделфия, Далас отказа да се предаде срещу Финикс
Маями приключи с Филаделфия, Далас отказа да се предаде срещу Финикс
"Стронг мен" се завърна в Русе
"Стронг мен" се завърна в Русе