НОВИНИ

Премиерът Петков разпореди пълна проверка на "Балкански поток" заради съмнения за корупция

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:04, 12.05.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков обяви, че ще нареди незабавна пълна проверка на всички сделки по изграждането на газопровода "Балкански поток".

Поводът - съмнения за корупция, изразени от американските ни партньори по време на визитата на Петков в САЩ, която приключи вчера. Транзитният газопровод за доставка на руски газ беше построен само за година при управлението на Бойко Борисов.

На заседанието на кабинета беше обсъдено искане до Европейската комисия за дерогация за акциза на тока и природния газ, в резултат на което да се намалят цените им.

Кирил Петков обясни пред министри и медии, че проекти като "Балкански поток" са "точно това за което се говори, когато корупцията се ползва за инструмент на външната ни политика".

Премиерът даде и малко повече светлина за договореното с американските ни партньори в САЩ - наред с двата кораба с втечнен американски газ които ще пристигнат у нас през юни, на цени, по-ниски от европейските и от тези на "Газпром", Петков е постигнал и голям напредък в преговорите за заместващи изтребители Ф-16 като алтернатива на тези, които все още не сме получили.

От думите на премиера стана ясно, че детайлно ще бъдат проверени всички сключени договори при строежа на "Балкански поток".

"Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа", коментира той.

Защо се налага проверката - попитахме и енергийния министър:

"След като бяха направени някакви проверки и след като се видя какви автомобили присъстват на едно конкретно място, се налагат допълнителни проверки", обясни Александър Николов.

Въпрос: Вие конкретизирате едни автомобили, това не са всички сделки?

Александър Николов: Не конкретизирам едни автомобили. Казвам каква е причината да се направи проверка, както и да се направи проверка. Както и финансовите резултати и извъртените разходи преди това.

Енергийното министерство вече преговаря за регулярни доставки на втечнен газ от Съединените щати съобщи още премиерът Това по думите му дава възможност за пръв път България да има истинска диверсификация

"За нас най-важното е българите да имат най-добрите цени, най-сигурните доставки, без да разчитаме на доставчик, който едностранно премахва условия и договори. Така че това е една голяма победа", заяви Кирил Петков.

Правителството одобри днес и искането до ЕК за намаляване акциза на електроенергия и газ. Решението е свързано с кризата с цените на енергийните продукти, която засегна всички европейски страни, включително и България.

По този начин, според кабинета, ще се запази конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените разходи и ще се овладеят постоянно повишаващите се цени на електроенергията и на горивата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Украйна: Руски кораб в Змийския остров е в пламъци след действия на украинската армия
От нашите пратеници в Украйна: Руски кораб в Змийския остров е в пламъци след действия на украинската армия
Локомотив (Пловдив) е на финал в държавното първенство по футбол за ветерани
Локомотив (Пловдив) е на финал в държавното първенство по футбол за ветерани